Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryr sig Jämtin om israeliska liv?

Annons

Det finns tillfällen då man känner sig stolt som svensk, och det finns tillfällen då man känner sig mindre stolt. Sverige är det land i Europa där antisemitismen ökar mest, näst efter Frankrike, utan att detta har lett till några kraftfulla åtgärder från myndigheternas sida.

Samtidigt framträder vi gärna som världssamvete och mästrar andra länder om hur de bör eller inte bör skydda sig mot yttre hot. Carin Jämtin får väl sägas följa den svenska traditionen då hon läser lusen av israelerna och dömer ut den skyddsbarriär som faktiskt har stoppat vågen av självmordsbombare mot deras medborgare som "helt obegriplig, det går inte att uttrycka med ord hur vansinnigt sjuk den är".

Det krävs ett stort mått av både självgodhet och cynism för att man som minister i ett tryggt land ska uttala sig så mästrande mot ett land som förlorat 1 000 av sina medborgare i terrorattacker och fått 5 000 skadade de senaste åren. Denna självgodhet och cynism har dessutom sedermera upphöjts till officiell svensk politik av utrikesministern. Man kan bara beklaga att Sverige aldrig har visat samma engagemang mot regimer med murar som stänger människor inne.

Det var först efter stor vånda som israelerna byggde detta temporära skyddsstängsel (3-5 procent utgörs av mur); de har haft nog i sin historia av att vara instängda. Men då en våg av terrorbomber sprängde sönder fredsprocessen mellan israeler och palestinier var det till slut en fråga om att dels skydda sina medborgare från att mördas, dels få till stånd ett slut på våldet så att fredsprocessen kan återupptas.

Man visste att man skulle ådra sig fördömanden för att man satte sina medborgares liv högre än Europas gillande. Dragningen av stängslet kan diskuteras, vilket också livligt sker i Israel, men landet är en rättsstat som betalar ut ersättning till dem vars mark tas i anspråk. Ett stängsel kan återkallas när väl parterna suttit ner och kommit överens om hur man bäst ska leva i fredlig samvaro - människoliv kan däremot inte återkallas.

Jämtin och Freivalds bidrar på intet sätt till att föra den ömtåliga fredsprocessen i Mellanöstern framåt, utan marginaliserar bara Sverige ytterligare genom sin enögda hållning. I den mån något kan beskrivas som "obegripligt" och "sjukt" i sammanhanget, emanerar det inte från Jerusalem utan från Rosenbad.

Bengt-Ove Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons