Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt EU:s köttnorm

EU-kandidaternas köttnationalism skadar djuren

Annons

EU-valet på söndag lyfter från ingenstans upp djuren på den politiska dagordningen. EU-kandidaterna tävlar med varandra om att värna den svenska köttindustrin från den hemska EU-importen. Men Djurens parti tar kraftfullt avstånd från varje form av köttnationalism eftersom den allvarligt skadar djuren i Europa. Vi vill i stället se generella djurskyddsskatter, exempelvis på Belgisk Blå och burägg, för att effektivt påbörja utfasningen av Europas omänskliga djurfabriker.

Köttnationalismen och föreställningen om det egna landets överlägsna djurskydd har spridit sig som en farsot i hela Europa. Den ställer land mot land och EU-kandidat mot EU-kandidat i kampen om att komma åt så mycket av EU:s väldiga köttsubventioner som möjligt, vilket göder köttindustrin på djurens, naturens och skattebetalarnas bekostnad.

Ebba Busch Thor (KD) poserar i media med en söt svensk griskulting i famnen och lovprisar det svenska djurskyddet samtidigt som hon kastar sten mot den danska köttindustrin. Och Fredrick Federley (C) lovar att med sanktioner se till att det ”etiska” och ”värdiga” svenska djurskyddet sprids till hela EU för att öka lönsamheten i svenska köttfabriker. Men det är djuretiskt tomt valfläsk utan djurskyddspolitisk substans, som regelbundet upprepas vart femte år då det är EU-val. I verklighetens Europa ökar intensifieringen och den hårda aveln snabbt djurens fruktansvärda lidande för varje dag som går.

Hur djuren behandlas i Europa styrs av EU:s jordbruksbudget som omfattar 800 miljarder kronor per år. En stor del av pengarna hamnar i slutändan i köttindustrins fickor eftersom huvuddelen av spannmålen blir mat åt djuren. För jordbruk och djurhållning är till stor del samma sak.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning, från konstgödsel, går till grödor som används till djurfoder, enligt en 800-sidor lång rapport från European Nitrogen Assessment, gjord av 200 experter. Forskarna uppskattar den årliga miljökostnaden för detta extra konstgödsel till mellan 70 och 320 miljoner euro per år.

Djurens parti anser att det är ekonomiskt vansinne att EU tar oerhört mycket pengar från skattebetalarna och ger till köttindustrin. De resurserna borde rimligen istället användas till vård, skola och omsorg. Djurens parti vill vända på köttsubventionerna så att de blir köttskatter i stället, enligt den sunda ekonomiska principen att det som allvarligt skadar djur, människor och natur inte ska stödjas utan avgiftsbeläggas.

EU-kandidaterna från de gamla politiska partierna saknar den distinkta politiska förändringsviljan att i grunden reformera EU:s jordbrukspolitik. Men Djurens parti har en konkret och effektiv politik för att bryta köttnormen i EU, stänga djurfabrikerna, fasa ut köttsubventionerna och i stället använda skattepengarna till att skydda välfärdens kärna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons