Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg inte fast oss i fossilgas

Annons

E-on:s planer på att bygga en fossilgasledning genom Västmanlands län innebär ännu en återvändsgränd i energipolitiken. Långsiktigt är fossilgas inte någon lösning. Precis som olja är den en ändlig resurs och precis som oljan så bidrar fossilgasen till växthuseffekten.

Den myndighet som är ytterst ansvarig för miljöpolitiken, Naturvårdsverket, är mycket kritisk till planerna och menar att en storskalig satsning på fossilgas innebär att det blir svårare att nå de långsiktiga miljömålen.

Naturvårdsverket pekar också på att fossilgasen vid en utbyggnad kommer att ersätta mer miljövänliga biobränslen.

Det är sant att fossilgas kan vara ett miljömässigt bättre alternativ än olja och det kan i vissa fall kan vara motiverat att ersätta till exempel olja och kol med fossilgas. Men vi bör akta oss för att bygga fast oss i en struktur anpassad för ett energislag som ändå ska bli en parentes.

Särskilt här i "biobränslebältet", där det innebär att en satsning på fossilgasen sker på bekostnad av en växande marknad för biobränsle.

En storskalig satsning på fossilgas är fel väg att gå i miljö- och energipolitiken. Att bygga en fossilgasledning genom Västmanland kan därför inte ses som något allmänintresse. Men det vill E-on hävda, för på det sättet kan företaget lägga beslag på marken med statliga tvångsmedel till ett mycket förmånligt pris.

Detta är ett allvarligt ingrepp i äganderätten. E-on vill använda lagstiftningen för att hålla nere ersättningen till de markägare som kommer att drabbas av en eventuell gasledningsutbyggnad. Om så sker innebär det i praktiken att staten hjälper E-on att höja sina redan skyhöga vinster.

Det bör inte byggas någon fossilgasledning genom Västmanlands län och vi som representanter för centerpartiets kommunpolitiker i länet ser det som vår uppgift, att i våra kommuner föra in det långsiktiga miljöperspektivet när denna fråga behandlas.

Samtidigt hoppas vi på en regering med ett starkt centerinflytande efter valet i höst. En regering som är beredd att klart och tydligt säga att den enskilde markägarens äganderätt inte ska inskränkas för att öka vinsterna för gigantiska energijättar som E-on. En regering som är beredd att ta ledningen och fasa ut de energislag som inte är hållbara och fasa in de som är långsiktigt hållbara.

Jörgen Johansson

Lars Kallsäby

Magnus Åstrand

Per Wernberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons