Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads mörkar för sina medlemmar

Annons

Sveriges Byggindustrier kan inte acceptera den lösning med ”solidaransvar” enligt norsk modell som Byggnads föreslår.

Det gör mig därför bekymrad när man av Dennis Nilssons inlägg den 27 mars får en känsla av att Byggnads ledning inte informerar sina medlemmar om baksidorna av ett ”solidaransvar”, det vill säga det förslag som Byggnads ledning vill att medlemmarna ska gå ut i strejk för på tisdag.

Jag hoppas att Byggnads ledning informerar sina medlemmar om att den norska modellen inte alls har hjälpt mot svartarbete utan att det tvärtom är så att andelen svartarbete i norsk byggindustri är störst i hela OECD.

Jag hoppas också att Byggnads ledning informerar sina medlemmar om att ett norskt ”solidaransvar” förutsätter allmängiltigförklaring eller lagstadgad minimilön det vill säga att vi går ifrån den svenska kollektivavtalsmodellen något jag har väldigt svårt att tro att medlemmarna i Byggnads eller andra svenska arbetstagar- organisationer vill.

Jag hoppas att Byggnads ledning informerar sina medlemmar om att ett införande av ”solidar-ansvar” i kollektivavtalet bara träffar de företag som redan idag arbetar hårt för ordning och reda och att Byggnads förslag tvärtemot syftet skulle ge de företag som idag arbetar utan kollektivavtal ännu större möjligheter att konkurrera på oseriösa villkor.

Framför allt hoppas jag att Byggnads ledning har informerat alla sina medlemmar om att Finansdepartementet just har lagt fram ett lagförslag på närvaroliggare och oannonserade arbetsplatsbesök som är special-anpassat för att komma tillrätta med oegentligheter i byggbranschen.

När vi nu äntligen har fått just det lagförslag som Byggnads medlemmar och medlemsföretagen i Sveriges Byggindustrier har kämpat för så länge är det väl bättre att vi tillsammans ser till att få det på plats än att Byggnads ledning ska jaga ut medlemmarna i strejk för förslag som inte når målet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons