Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: När det ­blåser sviker Alliansen

Annons

Under de senaste månaderna har signalerna om minskad tillväxt, ökad arbetslösheten och fler varsel i Sverige duggat tätt. Bara under september månad ökade varslen i byggbranschen med 1 000 anställda. Här i Västmanland är det ett hundratal medlemmar uppsagda.

Det är mot denna verklighet som två år av borgerligt styre ska prövas. Vad har alliansregeringen gjort för att förhindra en personlig katastrof för dem som nu riskerar att bli av med jobbet? Vilka dörrar har de borgerliga stängt nu när det börjar blåsa?

Man kan konstatera att alliansen lyckats med att till se att en stor del av löntagarna lämnat arbetslöshetsförsäkringen. Och det har två huvudorsaker, dels har man genomfört försämringar som gjort att färre löntagare kan ta del av försäkringen och dels flerdubblat medlemsavgiften genom att införa en ny avgift.

Utöver detta har regeringen också ändrat finansieringen av arbetslöshetskassorna så att respektive a-kassa själva ska bära en tredjedel av kostnaderna. Det vill säga att, om en a-kassa exempelvis Handels får en ökad arbetslöshet, så kommer man att tvingas höja medlemsavgifterna på grund av ökade utbetalningar i arbetslöshetsersättning.

Den tes som finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt samt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anfört är att löntagarna i respektive a-kassa skall känna ett ansvar för att arbetslösheten ökar. Är det medlemmarna i respektive a-kassa som genom ökade medlemsavgifter ska få bukt med arbetslösheten? Svaret är givet: Borgs, Reinfeldts och Littorins argument är inte hållbart. Alliansen använder argumentet som täckmantel. I själva verket är det den fackliga organisationsgraden man vill åt.

Nu vill man införa en sänkning på medlemsavgiften till a-kassan och lätta på medlemskravet. Detta är ett bevis på att man misslyckats och att man abdikerar från sin egen politik. Den borgerliga regeringen har försuttit chansen att Sverige ska stå väl förberett när vi går in i en lågkonjunktur.

Vi bör i stället investera för framtiden. Jag vill därför att regeringen avskaffar den del av arbetslöshetsavgiften som ökar när arbetslösheten i branschen ökar. Den straffar orättvist grupper som får hög arbetslöshet exempelvis på grund av finansiella kriser. Omkring 90 procent av utgifterna bör i stället finansieras gemensamt. Jag anser även att avgiften till försäkringen ska ge en reduktion av skatten.

Jag vill ha ett frivilligt medlemskap i a-kassan och att detta görs enkelt och billigt så att en hög anslutningsgrad till a-kassorna främjas.

Ett meningsfullt medlemskap i en a-kassa skall innebära att det ger ekonomisk trygghet. Nu är det bara kring 25 procent av löntagarna som kan försäkra 80 procent av sin lön i arbetslöshetsförsäkringen. Nästan hälften av löneinkomsterna i ekonomin kan inte försäkras i arbetslöshetsförsäkringen.

Sverige kan bättre. Det är dags för en förändring.

Mats Engström

ordförande, Byggnads Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons