Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Oacceptabelt med så många dödsolyckor i branschen

I dag den 8 juni kommer våra byggarbetsplatser i Västmanland och i övriga landet att stå stilla en stund. Vi kommer med en tyst minut hedra minnet av alla de arbetskamrater som på sina arbetsplatser fått sätta livet till.

Annons
En i månaden. Skulle någon annan yrkesgrupp eller arbetsplats acceptera så många dödsfall i arbetet? undrar Mats Engström.

 Enligt statistiken dör en byggnadsarbetare i månaden. Vilken byggnadsarbetare är det som ska behöva sätta livet till i juni?

Varje gång en människa går bort, oavsett anledning, är det djupt tragiskt. I vilken annan bransch skulle det vara acceptabelt med så många dödsoffer? Det måste bli ett stopp för dödsolyckor. Regeringen måste gå till handling!

Vi ser i dag på många företag högre krav på kortare ledtider och snabbare tempo. Detta leder till en stress som skapar sämre arbetsmiljö och säkerhet. Ska vissa tidsangivelser vara viktigare än säkerheten för den enskilde byggarbetaren? Pengar och vinst – till vilket pris?

Bara i maj i år har två byggnadsarbetare dött på sina arbetsplatser. Förra året dog tolv byggnadsarbetare, vilket är fyra fler än året innan. Även olycksfallen ökar generellt i dag, enligt en LO-rapport.

Skulle någon annan yrkesgrupp eller arbetsplats acceptera så många dödsfall i arbetet? Vad skulle hända om tolv läkare, journalister eller politiker skulle få sätta livet till på sin arbetsplats, varje år. Det skulle bli ett ramaskri! Det blir stora rubriker när en polis eller militär skadas i tjänsten, men när en byggnadsarbetare dör på sin arbetsplats anses det som något man får räkna med och som hör yrket till. Detta kan vi aldrig tolerera!

Varje person som dör på grund av sitt arbete är ett misslyckande. Något annat synsätt än noll döda byggnadsarbetare är otänkbart. Det är nollvision som gäller. Politiker, beslutsfattare och andra makthavare och inte minst byggherrarna måste ta den här frågan på mycket, mycket större allvar än tidigare.

Byggföretagen måste ställa högre krav på säkerhet. Säkerhet måste självklart gå före pengar. Arbetsmiljön och säkerhetskunskap måste bli bättre hos många arbetsgivare i dag, det gäller inte minst riskbedömningar och systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier vill själva utse och ha hand om utbildningen av skyddsombud, utan fackets inblandning. Men vilket skyddsombud vågar stoppa ett farligt bygge när han har arbetsgivarens uppdrag – inte sina arbetskamraters?

Nu får det vara nog! Med anledning av alla dödsolyckor och att regeringen inte prioriterar arbetsmiljöfrågor aktualiseras Byggnads krav på regeringen:

Vad tänker regeringen göra? Det är fegt att skjuta dödsolyckor och arbetsmiljöfrågan ifrån sig. Byggnads skickade i november förra året ett brev till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om att få till stånd ett möte för att diskutera arbetsmiljö och dödsfall i arbetet. Nu har det gått över ett halvår och hon har fortfarande inte svarat. När en reporter på TV4-Nyheterna nyligen frågade henne om detta obesvarade brev fick reportern till svar att hon inte hade tid att svara på frågan. Vad kan vara mer prioriterat som arbets-marknadsminister än att diskutera och agera kring säkra och trygga arbetsplatser?

Denna tysta och fega hållning kring dödsolyckorna måste upphöra. Alla måste nu ta frågan på största möjliga allvar. När det gäller att rädda människoliv får inte pengar eller personella resurser vara ett hinder.

Det finns en nollvision när det gäller antalet döda i trafiken. På samma sätt måste vi ha en lika tydlig nollvision i byggbranschen. Nu måste vi alla, inte minst regeringen, göra allt för att få ner olycksstatistiken och förhindra dödsolyckorna.

Bara i maj har två byggnadsarbetare fått sätt livet till. Vilken byggnadsarbetare ska annars behöva dö i juni?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons