Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Regeringen måste göra mer för arbetsmiljön

Annons
Farlig arbetsplats. Många byggnadsarbetare skadas på sina arbetsplatser.foto: VLT:s arkiv

En tyst minut under Arbetsmiljödagen den 27 april handlar om att hedra alla som i sitt arbete fått sätta livet till, men även att sända en tanke till alla som skadas i sitt arbete eller på andra sätt blir utsatta eller åsidosatta.

Varannan byggnadsarbetare klarar på grund av dålig arbetsmiljö inte av att jobba till 65 år – samtidigt pratar Fredrik Reinfeldt om att jobba till 75 år. Regeringens neddragningar på Arbetsmiljöverkets resurser är också ett slag i ansiktet på alla arbetare med tunga och riskfyllda jobb. På arbetsmiljödagen lämnar vi därför gamla arbetshandskar från byggnadsarbetare i hela Sverige till arbetsmarknads-minister Hillevi Engström.

Vi måste alla göra vad vi kan för att få stopp på olyckorna. Totalt har 111 personer omkommit på byggen under de senaste 10 åren, visar statistik som tidningen Byggnadsarbetaren tagit fram. Det dör i snitt en byggnadsarbetare i månaden i Sverige. Detta blundar regeringen för.

Arbetsmiljöverket visar på fler olyckor i byggbranschen i sin senaste rapport. Antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro har ökat med sju procent på ett år. 2011 var ett dåligt år för arbetsmiljön i byggbranschen: 213 fler olyckor med sjukfrånvaro under 2011 jämfört med året innan. Regeringens neddragning på Arbetsmiljöverkets resurser är en skam.

Arbetsmiljöverkets rapport visar att arbetsmiljön måste prioriteras mer. Arbetsmiljö-verket måste satsa mer på bevakning av fall- och rasrisker, damm, asbest och kemiska hälsorisker. Asbest är en fråga för allmänheten vid alla slags reparationer.

Att arbetsskadorna ökar i byggbranschen visar alltså behovet av att många fler arbetsmiljöfrämjande åtgärder måste till från byggbranschen och inte minst från regeringen. I avtalsförhandlingarna har vi fått med våra krav på arbetsmiljöcertifiering, vilket är ett viktigt steg i rätt riktning.

Det borde vara självklart att förbättra arbetsmiljön innan man exempelvis genomför höjd pensionsålder – viktigast är att få människor att åtminstone kunna jobba till 65 års ålder. Byggnadsarbetare utsätts för förslitning och stora risker i sitt yrkesliv.

För att få regeringen att reagera har ett lokalt initiativ tagits som uppmanar alla byggjobbare i landet att skicka in sina uttjänta arbetshandskar till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Detta kommer byggnads-arbetare från Mälardalsregionen också att göra till den 27 april, då en tyst minut kommer att hållas för alla byggnadsarbetare som fått sätta livet till. Att kasta handsken är vårt sätt att visa att regeringen måste göra mer för arbetsmiljön.

Byggnads arbetsmiljökrav på regeringen:

Ÿ Att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser.

Ÿ Att alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad branschhälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete.

Ÿ Att Arbetslivsinstitutet, eller liknande myndighet, återinrättas för att bli en självklar del i utvecklingen av arbetsmiljöfrågorna.

Ÿ Att de sammanlagda medlen för arbetslivsforskning ökar kraftigt i volym.

Ÿ Att ett beredningsorgan under regeringen, med företrädare från flera departement,myndigheter, forskning och arbets-marknadens parter, inrättas med uppgift att överblicka och att regeringen tar ett beslut att inrätta ett samlat grepp kring arbetslivsforskningen.

Ÿ Den regionala skyddsombudsverksam-heten är bra men det måste bli mer långsiktig gällande medelfördelningen. Skyddsombuden firar 100 år i år och den nytta de gör för arbetsmiljön måste förstärkas – inte försvagas.

Ÿ Arbetsmiljölagstiftningen får inte försvagas eller förenklas, exempelvis att undanta mindre företag.

Ÿ Att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons