Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Svensk arbetsmarknad snart rena vilda västern

Det har nu gått några månader sedan utslaget i Lavaldomen förkunnades.

Annons

Svenskt Näringsliv (SN) framförde att det var en seger för deras organisation. Man hade nu nått ett av målen för att förändra regler på den svenska arbetsmarknaden.

Jag tror inte att SN:s strateger kalkylerat eller gjord en vettig riskbedömning. Satsningen i att genom juridiska ombud och lobbyister driva frågan om förändringar i den svenska modellen i EU får stora konsekvenserna för de egna medlemmarna.

Nu kommer många av SN:s medlemmar att konkurrera mot företag som har helt andra förutsättningar, helt andra lönenivåer och helt andra skatteregler. Företag som idag kommer undan svenska myndigheters granskning. På sikt kommer detta förändra kommuner och lanstingens skattebas. Färre skattar i Sverige och lönedumpning gör att svenska löner på sikt kommer pressas neråt.

Ser inte politikerna detta problem? Politiker som redan idag brottas med budgetar som inte går ihop? Ser inte facken som representerar medlemmar i skolan, omsorgen och vården riskerna på sikt?

De som firade efter EUdomen visade fingret åt alla som förvärvsarbetar. Man vände ryggen åt dem som är beredda att lämna sina länder för att hjälpa oss att bygga landet. Sveriges

regering beter sig på ett skamligt sätt när man blundar för missförhållandena.

Det finns ingen myndighet som idag kan begränsa utnyttjandet. Arbetsmiljöverket som tidigare kunde stävja missförhållanden på arbetsmarknaden har i princip avskaffats genom att dra in verkets pengar.

Det som vi i Byggnads ser händer några månader efter domen, verkar inga politiker se. De beslut som behöver fattas för att ge myndighet och polis bättre möjligheter att kontrollera oseriösa företag från Sverige och andra länder fattas inte.

I vissa delar börjar nu den svenska arbetsmarknaden likna vilda västern. Det kan väl inte vara meningen med den borgerliga regeringens nya politik? Ju längre tiden går utan att kraftfulla förslag antas för att komma åt problemen. Ju säkrare blir jag att det är just det som ingår i den stora planen.

Mats Engström

ordförande Byggnads Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons