Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Adoption av lekplatser handlar om aktivt samarbete

Annons

Det är med glädje jag kan konstatera att Centerpartiets motion om adoption av lekplatser har väckt stort medialt och politiskt intresse. Eftersom jag själv har varit initiativ-tagare till denna motion är det dock på sin plats att jag också förtydligar vissa miss-förstånd som uppstått kring motionens innehåll.

I Västerås kommun finns i dag 113 lekplatser och 100 bollplaner. Förutom att flera av dessa är i stort behov av upprustning, finns också önskemål om nya lekplatser. Utan att föregripa tekniska nämndens stabs egna idéer i samband med kommande utredning, vill jag förtydliga att Center-partiets idé handlar om att möjliggöra för både företag, intresseorganisationer och föreningar att aktivt främja alla barns möjligheter till en bra och rolig lekplats. Detta gäller såväl barn i olika åldrar som barn med funktionsnedsättningar.

Att skapa en ny lekplats, eller att upp-rusta en befintlig sådan, är tyvärr inte särskilt billigt. Detta beror bland annat på att den lekutrustning som används måste uppfylla både säkerhetskrav, krav på tillgänglighet och dessutom väcka nyfikenhet och intresse hos barnen. I en kommuns budget görs många prioriteringar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla kommunens invånare. I dagsläget innebär detta att utrymmet för nya lekplatser/bollplaner är begränsat, vilket i sin tur gör vårt förslag än mer attraktivt.

Syftet med adoptionen är inte, som vissa kritiker vill ha det till, att tillåta reklam riktad till barn. I stället handlar det om ett aktivt samarbete mellan våra företag, intresseorganisationer och föreningar i syfte att tillsammans skapa en attraktiv och hållbar boendemiljö, inte minst utifrån barnens perspektiv. En liten skylt i anslutning till lekplatsen som till exempel anger att denna lekplats sponsras av företag X, kan i detta sammanhang inte likställas med reklam riktad till barn.

Givetvis får de exakta villkoren kring adoptionen regleras i kommande avtal. Denna uppgift kan vi dock med stort förtroende överlämna till våra eminenta tjänstemän i kommunen.

Med Centerpartiets förslag kan fler barn i hela Västerås kommun få roliga lekplatser, anpassade för alla barn utan att de behöver vänta på att just deras lekplats ska prioriteras i kommunens budget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons