Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C): Ägandet i företag måste ges ett tydligt ansikte

Ägandet i svenska företag framstår som allt mer ­anonymt. Man får lätt uppfattningen att de verkliga ägarna abdikerat allt ansvar och lämnat över rodret till andra samtidigt som man väntar på att pengarna ska flyta in.

Annons

Vad Sverige behöver är tydliga ledare och tydliga ägare som öppet sköter sin verksamhet efter långsiktigt hållbara regler och riktlinjer. Därför vill Centerpartiet stimulera det ”privata”/enskilda ägandet i företag. 

Att spara i fonder framstår som enkelt för många i förhållande till sparande i aktier. Att komponera en hållbar aktieportfölj framstår, för den enskilde, dessutom som ett ökat risktagande i förhållande till fonder. Men det raka ägandet i aktier ger företaget ett tydligt ägaransikte, vilket fonder inte gör. Det långsiktiga sparandet bör därför stimuleras. 

En sänkt eller slopad avkastningsskatt på aktier, upp till ett visst belopp, skulle gynna sparandet i aktier samtidigt som mer kapital ställs till marknadens förfogande. 

Samtidigt stimuleras fler att äga kapital och därmed ökar det privata sparandet, vilket

i sin tur ökar den enskildes trygghet och frihet. 

Positiva effekter skulle också kunna uppstå genom förändringar i pensionssparandet. Dagens sparande i pensionsförsäkringar framstår i allt högre grad som en förlegad form av sparande. I stället föreslår vi en långsiktig sparform, där skatteförmåner vävs in som en naturlig del när det rör långa spartider, då dessa är vanliga inom pensionsområdet. 

Det kan förslagsvis ske via sänkt beskattning som är kopplad till spartiden, och även kanske kombineras med fri handelsrätt inom ägandeformen under löpande tid. Allt för att stimulera ett tydligt och långsiktigt ägande. Vi är övertygade om att den enskildes sparande måste stimuleras samtidigt som vi måste få fler tydliga ägare i våra företag. Det innebär att det också måste bli legitimt att kunna bli rik på ett aktivt och ansvarsfullt sparande. 

Det här är bara en del av den diskussion som vi redan för inom Centerpartiets skattegrupp, och som vi kommer att vidareutveckla under hösten. Få frågor påverkar människors vardag i lika hög grad som skattefrågor, då dessa har direkt inverkan på den enskildes möjlighet till en trygg framtid och en säker ekonomi. Det tror vi kommer att visa sig i det kommande valet.

Per Åsling (c)

riksdagsledamot och ordförande i Centerpartiets skattegrupp 

Jörgen Johansson (c)

riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons