Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: En giftfri vardag prioriteras

För regeringen är arbetet med en giftfri vardag ett prioriterat område.

Annons

Därför tar vi nu steget att meddela EU om ett svenskt förbud mot det skadliga ämnet Bisfenol A i livsmedelsförpackningar riktade till små barn.

En mängd vetenskapliga studier har visat att Bisfenol A (BPA) är ett hormonstörande ämne som påverkar hjärnans utveckling, ger effekter på immunsystemet och kan ge ökad risk hos unga att senare i livet utveckla bröstcancer.

EU har redan infört ett tillfälligt förbud mot BPA i nappflaskor. Men ämnet ingår även i lack och ytskikt som till exempel används på burklock av metall. Det gör att små barn mellan 0 och 3 år kan exponeras genom barnmat som säljs i glasburkar.

Alla svenska barnmatstillverkare levererar sedan 2011 sina burkar helt fria från BPA. Det är naturligtvis bra, men inte tillräckligt. Det finns ännu inga gemensamma EU-regler för att minimera exponeringen från kända BPA-källor gentemot barn. Men Belgien, Danmark och Frankrike har vidtagit egna åtgärder.

Nu vill regeringen att Sverige går samma väg. Vi kommer nu att meddela EU-kommissionen att vi vill införa ett nationellt förbud mot BPA i livsmedelsförpackningar som riktar sig till barn under tre år. Bara genom ett förbud kan vi vara säkra på att så långt som möjligt minska små barns exponering för BPA i Sverige.

Osäkerheterna kring riskerna med BPA gör att fler åtgärder kan behövas. Därför ska arbetet med att kartlägga exponeringen breddas. Boverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket har fått i uppdrag att undersöka om eller hur ämnet avges i dricksvattenledningar. Kemikalieinspektionen ska titta närmare på förekomsten av BPA i leksaker och utreda hur ett förbud kan utformas för BPA i papper som används i kassakvitton och biljetter.

Jag kommer också att verka för att det görs särskilda satsningar på forskning om kemiska miljö- och hälsorisker i den kommande forskningspropositionen. En sak vet vi dock redan i dag – att barn och ungdomar är mer sårbara än vuxna för påverkan från kemikalier.

Föräldrar ska kunna känna sig trygga i att de produkter som barn konsumerar är säkra. Jag tänker ägna mycket kraft under mandatperioden åt att fasa ut farliga kemikalier ur människors vardag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons