Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: En regional orkester ger stabilitet

Annons

Hans G Erikson, tidigare moderat ledamot i kultur- idrott- och fritidsnämnden, vill på något vis beskylla oss i Centerpartiet för att inte vilja medverka till att vår Sinfonietta kan bli en heltidsorkester. Det vill vi visst, men inte på ostadig ekonomisk grund.

Centerpartiet accepterar inte att ta medel från annan kulturell verksamhet varken hos Västmanlandsmusiken eller i huvud-männens kulturbudgetar.

Förra mandatperioden då vi hade ordförandeposten äskade vi medel till en heltid och fick nej från samtliga partier i kommun och landsting. Däremot sa man sig vilja se en regional lösning med en heltidsorkester gemensam för flera län.

Vi påbörjade en sådan sondering före valet. Nu återstår att se om de rödgröna är beredda att fortsätta dessa diskussioner. Detta går att skapa trots att det olyckligtvis inte blev någon storregion här. Kulturen kan visa vägen och gå före. En sådan lösning kräver också en del medel från huvudmännen, men inte på långa vägar lika mycket och då är vi beredd att skjuta till.

Centerpartiet anser att det är en klok strategi och vi har blivit stärkta i vår uppfattning att en regional lösning är att föredra ur såväl ekonomisk som kultur-politisk och verksamhetsmässig aspekt.

Vi ser i dag ett flertal heltidsorkestrar och inte minst då kommunala som kämpar med sin ekonomi och där politikerna får avväga mellan åldringsvård och heltidsorkestrar för den klassiska musiken.

Att hitta en långsiktig och hållbar lösning är den bästa för både publiken och med-arbetarna. Att ha en heltidsorkester som inte har råd att spela eller som tar medel från andra kulturyttringar – anser vi inte vara en hållbar lösning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons