Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Fiber förutsättning för levande landsbygd

Annons
Kräver fiber. Centerns bredbandsmiljard ökar uppkopplingen på landsbygden.foto: scanpix

Sverige ligger i framkant som IT-nation. Så sent som i denna vecka konstaterade webbens grundare, sir Tim Berners-Lee, att Sverige är bäst i världen på att använda internet för att främja landets utveckling. Och tidigare i år rankades Sverige – för tredje året i rad – som världens mest IT-mogna land, av organisationen World Economic Forum.

Att Sverige ligger så långt framme på IT-området bådar gott inför framtiden. Det innebär goda villkor för företagande och en enklare vardag för våra medborgare som kan nå effektiva och användarvänliga e-tjänster med en enkel knapptryckning.

Den utvecklingen hade inte varit möjlig utan bra elektroniska kommunikationer. I dag har hälften av alla invånare i vårt land tillgång till snabb internetuppkoppling, och den utvecklingen går nu snabbt framåt. Det mål som Alliansregeringen satt upp, om att 90 procent av alla medborgare och företagare ska ha tillgång till bredband med en hastighet om 100 Mbit/s år 2020 är nu inom räckhåll.

Bra konkurrensvillkor och hög efterfrågan från oss konsumenter gör också våra operatörer villiga att satsa miljardbelopp på bredbandsutbyggnad. Många hushåll får nu tack vare det bra och snabb internetuppkoppling. Men på andra håll i landet, ofta på gles- och landsbygden, är den privata marknaden dock inte intresserad av att bygga ut.

Just därför är det mycket bra att Centerpartiet i regeringen nu har presenterat en ”Bredbandsmiljard”, för att bygga snabbt bredband på landsbygden. Med den fortsätter regeringen sin satsning på bredbandsutbyggnad inom ramen för landsbygdsprogrammet. I kommande budget satsas ytterligare 600 miljoner på utbyggnaden. Den totala bredbandssatsningen för perioden 2012–2014 är, tillsammans med redan beslutade satsningar, därmed uppe i 1,1 miljard kronor.

För Centerpartiet är det självklart att Sverige ska ha en landsbygd med bredband ¿i världsklass. Runt om i landet gör nu byalag stora insatser för att stärka den lokala utvecklingen. Detta starka civila engagemang är på många sätt en unik tillgång för Sverige. I en modern variant av de gamla vägföreningarna samlas nu människor för att i praktiken gemensamt dra fiber hem till byn.

Alla dessa fastighetsägare investerar personligen stora summor för att kunna bli uppkopplade. De vet att goda elektroniska kommunikationer är nödvändiga för att deras bygd ska kunna utvecklas och för att de själva ska ha goda möjligheter att driva företag, kunna ta del av effektiva e-tjänster och för att kunna erbjuda sina tonårsbarn det som är självklart för barn i andra delar av landet.

Med offentliga stödmedel, med denna bredbandsmiljard, stimulerar vi den utvecklingen ytterligare och får snabbt väldigt goda resultat. För många väntar nu bara på att få medfinansiering och kunna sätta spaden i backen.

Vi i Centerpartiet är övertygade om att satsningar på fiber på landsbygden är en förutsättning för att människor ska kunna bo, för att företagare att kunna driva verksamhet och för att vi ska kunna få en bättre regional utveckling. För att hela Sverige ska leva behöver hela Sverige vara uppkopplat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons