Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: För ett Västmanland utan fossila bränslen

Annons

Idag talar alla sig varma för miljön. Så har det inte alltid varit. Redan för 40 år sedan antog centerpartiet sitt första rent miljöpolitiska program och vi har sedan dess varit ett ledande kraft för en bättre miljö i Sverige.

Efter valet har klimatfrågan fått ett helt nytt fokus i den allmänna debatten, inte minst genom det genomslag som Al Gores film En obekväm sanning fått i Sverige och världen. Men för oss i centerpartiet är frågan inte ny. I vårt länsprogram och i våra kommunala handlingsprogram kan vi följa mängder av åtgärder som föreslagits på miljöområdet för att motverka klimatförändringarna. I vårt länsprogram inför valet gick vi till val på att skapa ett fossilbränslefritt Västmanland, vilket man också arbetar för i Västerås stad.

Nu, när vi är med och styr i Sverige, Landstinget Västmanland och i Västerås stad, omsätts det politiska programmen i konkreta förslag. I lite olika politiska konstellationer tar vi på alla nivåer nya tag för miljön.

På nationell nivå, i riksdag och regering, har vi bland annat genomfört en satsning på miljöbilspremie för den som köper miljöilar. Förslaget lanserades av centerpartiet i valrörelsen genomfördes av den nya regeringen och har blivit en succé. Var tredje bil som säljs idag är en miljöbil. Införandet av miljöbilspremien har blivit en så stor framgång att regeringen nu kommer att skjuta till ytterligare 240 miljoner kronor för miljöbilpremien under 2008.

Det visar att det med enkla medel går att få fram alternativ som är bättre för miljön och som spelar roll - om bara den politiska viljan finns.

Även i landstinget tar vi krafttag för att bidra till ett fossilbränselfritt Västmanland. Landstingets nya miljöprogram är betydligt mer framsynt och konkret än det tidigare som togs fram under socialistisk ledning. Den nya principen är att alla bilar som landstinget köper framöver ska drivas med biodrivmedel. Landstingsmajoriteten sätter upp det ambitiösa målet att landstingets användning av fossila bränsle ska minska med 75 procent fram till 2012.

På samma sätt är det i Västerås stad.

Västerås kommun gör en aktiv satsning på att byta ut fordon som drivs med fossila bränslen. I politisk enighet har vi ställt upp målsättningen att all kollektivtrafik skall gå på förnyelsebara bränslen. Genom Växtkraft biogasanläggning tillverkar vi med hjälp av kompost från våra medborgare och gräs från våra lantbruksföretagare biogas som även allmänheten kan tanka i sina gasbilar.

Idag går 40 av stadens 54 bussar på biogas och under 2007 ersattes 35 av stadens personbilar av miljöbilar. För centerpartiet i Västerås är det viktigt att den egna kommunala verksamheten ska vara en förebild på miljöområdet.

Vi i centerpartiet vill gå längre. I stadens regi har vi startat en klimatkommission som ska arbeta fram åtgärder för ett bättre klimat. Detta görs tillsammans med näringslivet och den ideella sektorn, för vi anser att det är viktigt att alla som vill vara med och bidra med tankar och åtgärder skall få vara med.

På alla nivåer - i kommun, landsting och stat - fullföljer vi vad vi lovade inför valet. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för ett fossilbränslefritt Västmanland.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot

Birgitta Andersson

landstingsråd

Lars Kallsäby

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons