Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Gamla lösningar på dagens problem inte gångbara

De socialdemokratiska riksdagskollegerna Sven-Erik Österberg och Pia Nilsson ser uppenbarligen inte framtidens faror och inte heller de möjligheter som finns att lösa framtidens problem. I stället ser de gamla och förlegade lösningar på framtida problem.

Annons

Vi tror inte att den politiken klarar framtidens krav om vi ska kunna behålla en bra välfärd. I stället följer vi principen att vård ska ges efter behov, inte efter tjockleken på plånboken. Att fler aktörer kan erbjuda vård ser inte vi som ett problem, snarare tvärtom. Patienten kan välja vårdgivare, med fler alternativ kan också vårdköerna kortas.

Vi har en vård i världsklass men den brister i tillgänglighet. När det tar lång tid att få ta del av vården framstår den kanske inte som så lysande. Varför ska det inte vara möjligt att tänka nytt inom hälso- och sjukvården så att den blir bättre?

Vad är det för fel med att förbättra och sätta patienten, inte systemet, i fokus? Inte nog med att Alfred fyra år kan få vård för sina vattkoppor eller sin kolik när han behöver det, personalen får fler arbetsgivare att välja bland och nya verksamheter kan startas av driven och engagerad vårdpersonal, vilket också kortar vårdköerna samtidigt som kvinnolönerna inom vården förmodligen blir mer anpassade till det ansvarsfulla arbete de har.

Sjukvården är och ska vara till för alla. Men vari ligger det rättvisa i att förpassa människor till köer och inte försöka lösa problemet? Skulle Österberg och Nilsson verkligen välja att ställa sig i en kö för att få sjukvård om det fanns ett alternativ som gav dem den vård de behöver direkt?

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanland

Carola Gunnarsson

kommunstyrelsens ordförande i Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons