Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Inget att oroa sig för, än mindre vara för förbannad över

Representanter för Västerås Socialdemokratiska tjänstemannaförening skriver i VLT på julafton att de är förbannade. Det tycker vi är synd, speciellt eftersom det beror på ett antal missförstånd.

Annons

Finanskrisen är global, men regeringen har lyckats dämpa krisens effekter så att Sverige står relativt starkt. Arbetslösheten ökar, men inte så mycket som i andra länder, och människorna kan konsumera ungefär som vanligt, vilket var tydligt då julhandeln som vanligt slog rekord.

Den som är sjuk kommer med bestämda tidsintervall att få sin arbetsförmåga prövad och få hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Det tycker vi är bättre än att, som före valet 2006, lämna sjukskrivna åt sitt öde i en sjukskrivning som bara löper på eller att förtidspensionera människor som kan komma tillbaka till arbete.

Många sjuka kan komma tillbaka med nya arbetsuppgifter eller till ny arbetsgivare. För att hitta rätt jobb kan man då behöva söka sig längre bort. Därför prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter sex månaders sjukskrivning.

I Västerås tycker vi att människor ska få ombilda hyresrätter till bostadsrätter, men hyresrätterna kommer inte att ta slut för det. Ambitionen är att var tredje bostad som byggs i Västerås ska vara en hyresrätt. Ofta medför byggkostnaderna att nya bostäder blir dyra, men när folk flyttar bildas flyttkedjor. Därmed bidrar dyrare lägenheter till att frigöra billigare lägenheter.

Lavaldomen handlar om konflikten mellan rätten till stridsåtgärder och grundläggande rättigheter enligt EG-rätten såsom etableringsrätten och den fria rörligheten för tjänster. Detta är rättigheter som svenska företag drar nytta av likaväl som företag i andra EU-länder – i ökande grad små och medelstora företag, som på detta sätt kan hitta nya och växande marknader. Det gynnar inte minst svenska löntagare.

Skribenterna hävdar att Lagen om anställningsskydd, las, ger ett svagt anställningsskydd. Men varför är då folk rädda för att säga upp sig från jobb som de inte passar för – om inte för att de då blir sist in på nästa arbetsplats och alltså först ut vid en neddragning?

Varför har ungdomar och andra med svag förankring på arbetsmarknaden så svårt att ta sig in – om inte för att las bidrar till att skydda äldre arbetskraft som kanske inte är bäst för eller ens trivs med jobbet?

Och varför tvingas så många ta tillfälliga anställningar – om inte för att arbetsgivarna inte vill låsa upp sig vid arbetskraft man kanske inte kommer att kunna ha kvar så länge men som det är svårt att avskeda på grund av las?

Centerpartiet vill förändra las så att det blir lättare att få rätt kompetens och personal som trivs, och vi vill att företag med en till nio anställda helt undantas från las.

Som synes har (S)-skribenterna inget att oroa sig för, än mindre vara förbannade över. Vi hoppas att de ändå har haft en fridfull jul, och vi önskar dem och alla läsare ett gott nytt 2010!

Lars Kallsäby

kommunalråd

Christina Ersson

politisk sekreterare, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons