Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-J Bolander: S saknar sakliga skatteargument

Annons

Socialdemokrater, LO-folk och en och annan vänsterpartist öser in debattinlägg och insändare i tidningarna för att misstänkliggöra regeringens förslag till skatteändringar, främst justeringen av fastighetsskatten och slopandet av förmögenhetsskatten.

Åke Hillman (s) skrev i sin krönika den 26 april att alliansen med moderaterna i spetsen avskaffar förmögenhetsskatten som ett tack till de förmögna, som gav dem sina röster i valet och att de rika nu blir ännu rikare. Paret Ulla Persson (s) och Britt Sandström (s) skrev i VLT den 10 maj "De rika blir rikare" och "Bingo för förmögna villaägare". Den 15 maj var duon tillbaka med ett nytt inlägg i VLT: "De rika blir bara ännu rikare" och "Moderaterna arbetar målmedvetet för att vidga klyftorna och öka orättvisorna". Tror de här skribenterna själva på vad de påstår?

Under den långa socialdemokratiska regimen beskattades svenskarna, också låginkomsttagarna, hårdast i västvärlden. LO-ordföranden varnade efter valet i en debattartikel i Dagens Nyheter den nya regimen för att genomföra den politik den fått väljarnas stöd för, bland annat skattejusteringarna.

Under den socialdemokratiska eran har några av de mest förmögna företagsledarna bjudits på rejäla möjligheter att minska sin förmögenhetsskatt för att deras pengar skulle stanna i Sverige. De rikaste kunde befria sig från skatten inte bara genom att flytta pengarna och verksamheten utomlands utan också genom att investera i skattegynnad verksamhet i Sverige som till exempel stora herrgårdar med jord- och skogsbruk, något som gynnar också Göran Persson (s).

Vanliga medborgare som hade sin största tillgång i eget boende, till exempel pensionärer med obelånade fastigheter - kanske med sjöutsikt - drabbades inte bara av fastighetsskatten utan också av förmögenhetsskatt. Den kommer till en dryg tredjedel från fastigheter. Trots möjligheterna att skatteplanera och undgå skatten så har flera, till exempel Kamprad (Ikea) och Rausing (Tetrapack), valt att flytta pengar och verksamhet utomlands.

Beräkningar från Skatteverket och Statistiska centralbyrån visar att kanske 1000 miljarder kronor lämnat landet. Om bara en del av dessa pengar skulle komma tillbaka till Sverige efter avskaffandet av förmögenhetsskatten så skulle det betyda oerhört mycket för ekonomin, företagandet och sysselsättningen. Detta är ett mycket starkt motiv för alliansens förslag.

Företrädare för Skatteverket har länge föreslagit att förmögenhetsskatten skulle avskaffas. Den har varit svår att administrera, fylld av undantag och orättvisor. Dessutom har den bara gett staten mellan 4,5 och 5 miljarder - att jämföra med de 1000 miljarder som försvunnit ur landet på grund av den.

Inom EU och OECD med cirka 30 länder är Sverige ett av fyra, som behållit förmögenhetsskatten. De flesta länder, även sådana med socialdemokratiskt styre, har avskaffat den. Det måste alltså finnas andra anledningar är att gynna de rika!

Förmögenhetsskatten är för socialisterna en symbolskatt, grundad på missriktad solidaritets- och jämlikhetsargumentation.

Några sakliga argument har inte skymtat hos skribenterna jag nämnt. Fastighetsskatten är praktisk, eftersom en fastighet i motsats till en person, ett företag, värdehandlingar och dylikt inte kan flyttas till ett land med annat skattesystem.

Den socialdemokratiska regeringen avskaffade arvs- och gåvoskatterna. Man borde med Hillmans, Perssons och Sandströms värderingar kunna säga att detta också gynnade framför allt de mest förmögna. Men såg vi då några indignerade debattinlägg från dem?

Vad kommer de att skriva, om det visar sig att Göran Persson (s) inte tar anställning hos JKL som konsult utan sätter sig själv på bolag för att ta lönen den vägen och därmed få behålla sin stadsrådspension oförändrad fram till 65-årsdagen, då det är fritt fram att lyfta bägge? En skatteplanering som är helt laglig men kanske inte helt moralisk för en socialist.

Carl-Johan Bolander

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons