Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Länsstyrelsen och Sala måste engagera sig i myggproblemet

Annons

Återigen har de norra delarna av Sala kommun drabbats av en mygg-¿invasion.

Den 21 juli avslutades den fjärde och sista ¿bekämpningsinsatsen av stickmyggor för i år ¿eftersom det visserligen finns bekämpningsmedel kvar men inga pengar till själva bekämpningen.

Under många år har vi från Sala kommuns sida arbetat aktivt för att möjliggöra myggbekämpning i vårt område.

2009 hade vi upprepade kontakter med Kemikalie-inspektionen, Naturvårdsverket och Miljö-¿departementet för att få det biologiska bekämpningsmedlet VectobacG® godkänt. Nu får det biologiska bekämpningsmedlet ¿användas, men ekonomiska resurser för att fullfölja bekämpningen saknas.

Länsstyrelsen i Västmanland drar sig undan sitt ansvar och säger sig inte vara beredda att skjuta till mer ekonomiska resurser — trots att länsstyrelsens är statens förlängda arm i länen. Från kommun-¿ledningens sida i Sala är tystnaden total.

Det kan tyckas att det är ett litet område i Sala ¿kommun och Västmanland som berörs av myggplågan — och kanske är det därför som engagemanget från ¿länsstyrelse och kommun är så lågt!

Men, myggplågan skapar bekymmer i människors vardag — som privat-¿personer och som ¿företagare.

Turismen har blivit en allt väsentligare del av närings-livet i norra delen av Sala kommun.

Djurägare tvingas hålla nötkreatur och hästar inomhus. Det ger kännbara ¿konsekvenser för den ¿betydelsefulla lantbruks-näringen. Även de vilda ¿djuren lider svårt av myggplågan.

Sala kommun bör därför ta initiativ till en diskussion tillsammans med övriga berörda kommuner och med länsstyrelserna om hur den biologiska myggbekämpningen ska kunna möjliggöras även framöver.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons