Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C Lidman (S): Engagerade lärare bättre än straff och polishämtning

Tonåren och högstadiet är för många en tuff tid. Man är på väg att bli vuxen, i en värld som plötsligt ställer hårdare krav. Samtidigt som skolarbetet blir tyngre, ökar kraven från kompisar, föräldrar och samhället.

Annons

Man brottas med tankar på vem man är och vad man ska bli. Ibland blir det för tufft. Man orkar inte gå till skolan, tycker livet är pest och att inget spelar någon roll. 

Vad erbjuder då skolminister folkpartisten Jan Björklund? Jo, hårdare tag, betyg längre ner i årskurserna, mobiltelefonförbud och polishämtning för skolkare. 

Folkpartiet i Västerås hakar på den hårda linjen. Kommunalrådet Roger Haddad kräver förbud mot mobiltelefoner i klassrummet och läkarintyg av alla elever som uteblir från gymnasiet i mer än en vecka. Han vill inte att elever ska kunna få en ny chans och välja om gymnasieprogram, om man efter en tid att kommer på att man valt något som inte passar en. 

Men det är inte straff och polishämtning som tonåringar behöver. Det är engagerade lärare, som har tid att se människan bakom eleven. Som kan vara ett stöd när livet är motigt. Lärarna behöver ägna sin tid åt omsorg och lärande i stället för att jaga och bestraffa elever. 

Det behövs också kuratorer och psykologer som kan finnas till hands för att lätta på trycket. Det behövs bra vuxna. 

Det är ljusår från den skattesänkar- och hårdarenypor-politik som moderater och folkpartister nu driver både i regering och kommun. 

Carin Lidman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons