Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C + mp: All onödig användning av antibiotika ett hot mot oss alla

Annons

Bakterierna håller på att överlista oss. De effektiva mediciner som vi tidigare har förlitat oss på miss-lyckas allt oftare att bota. Ska vi klara kampen krävs att läkare fullt ut följer de medicinska rekommendationerna och att vi som medborgare förstår och accepterar att all onödig användning av antibiotika är ett hot mot oss alla.

Antibiotika är ett utmärkt läkemedel att ha till hands när kroppen av någon anledning inte klarar av en infektion. Bakterier är organismer som utvecklas och anpassar sig till sin omgivning. Ju oftare de utsätts för ett antibiotika, desto snabbare utvecklar de en motståndskraft och kan överleva behandlingen. Bakterien blir resistent mot ett visst antibiotika.

Idag har vi en utveckling där risken ökar att det inte finns en fungerande medicin att sätta in mot dessa bakterier.

Vi människor har ett fantastiskt immunförsvar som i de allra flesta fall kan hantera en infektion i kroppen på egen hand. Kunskap om hur immunförsvaret fungerar har vi och vi lär oss mer och mer.

Sedan 1995 finns det en grupp, Strama, som har arbetat med resistensfrågan och genom olika fora spridit sina kunskaper. Ändå ökar antibiotikaanvändningen. När ungefär vart tredje barn i ålder 0-6 år och var fjärde vuxen använt antibiotika under 2007 måste vi ifrågasätta om läkarna skriver ut för mycket antibiotika.

Grunden är naturligtvis att läkarna följer de rikt-linjer som finns och endast skriver ut antibiotika när det finns tillräckliga medicinska skäl för det. Här finns det dock rapporter om att antibiotika ibland skrivs ut felaktigt och i onödan.

En viktig del i arbetet för att minska den onödiga användningen av antibio-tika är att få patienterna att förstå när antibiotika har effekt och vilka samhälls-risker en överkonsumtion innebär.

Berättar man om skillnaden mellan bakterier och virus när man undersöker patienten? Får man som patient tillräcklig information av sin läkare om hur antibiotika ska användas?

Naturligtvis är det viktigt att patienten och - när det gäller barn - föräldrar tar till sig informationen. Som det nu har blivit håller bakterierna på att överlista oss och återigen kan vi få infektioner som vi inte kan behandla eftersom vi har använt antibiotika på fel sätt.

Innan antibiotika fanns kunde man avlida av en lunginflammation eller blodförgiftning då det inte fanns botemedel.

Om vi inte lyckas hålla undan de resistenta bakterierna är risken att vi åter hamnar i situationer där infektioner leder till all-varliga, ja till och med dödliga, sjukdomstillstånd för människor.

Barbro Larsson (c)

ordförande i sjukvårdsutskottet

Thomas Wihman (mp)

landstingsråd med särskilt ansvar för folkhälsofrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons