Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Politiker måste ta ansvar för utvecklingen genom att Västmanland blir region

Annons

Ska Västmanland, jämte Stockholm, vara de enda län i landet där vi som politiker inte vill ta ansvar för den regionala tillväxten och utvecklingen?

I december kommer Mats Sjöstrand, som är särskild utredare av den statliga regionala förvaltningen, att överlämna sitt förslag. Han har i uppdrag att lämna förslag på hur den kan bli tydligare, mer samordnad och ändamålsenlig.

Utredaren ska bland annat föreslå en ändrad länsstyrelseorganisation, en tydligare ansvarsfördelning för det regionala tillväxtarbetet och en mer samordnad regional indelning.

En av de viktiga frågor som diskuteras är det ¿regionala tillväxtansvaret. Det vill säga vem som har det yttersta ansvaret för att utvecklingen i länet sker på ett kraftfullt och för ¿medborgare och företagare bra och framgångsrikt sätt.

I sju landsting pågår just nu ett arbete för att bilda regioner, som ett första steg i en kommande större ¿regionbildning.

Regionbildningen ger möjlighet att ta ansvar för det regionala tillväxt- och utvecklingsansvaret i likhet med vad som sker i de fyra redan i dag existerande ¿regionerna Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland.

Om ansökningarna om regionbildning från dessa landsting går igenom kommer vi i Sverige att ha 11 regioner och 8 samverkansorgan (regionförbund) som har ansvar för det regionala tillväxt- och utvecklingsansvaret. I dessa områden tar politikerna sitt ansvar för regionens utveckling.

Återstår då två landsting – Västmanland och Stockholm – där staten via länsstyrelserna även i fortsättningen kommer att ha detta ansvar.

Vi anser att det är vi som politiker som måste ta ansvar för tillväxt och utveckling i vårt län.

Det är inte en fråga för statliga tjänstemän på länsstyrelsen.

Därför tycker vi att det är dags att nu lämna in en ansökan om att bilda region också från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons