Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Regeringen satsar 280 miljoner på biogas

I ett debattinlägg den 29 september påstår Andreas Porswald (MP) att regeringen saknar mål och politik för utvecklingen av biogas. Detta är direkt felaktigt.

Annons

I motsats till vad Porswald påstår har regeringen högt ställda klimatmål. År 2020 ska utsläppen av växthusgaser i Sverige, från verksamheter som inte handlar med utsläppsrätter, ha minskat med 40 procent jämfört med år 1990. Vidare ska Sverige år 2050 vara ett land utan nettoutsläpp av växthusgaser.

Dessa höga, långsiktiga och modiga mål kräver åtgärder inom en rad områden. Utvecklingen av biogas är en viktig pusselbit för att minska beroendet av bensin och ¿diesel. Tack vare en aktiv politik ligger Sverige redan i framkant, men för att behålla den positionen måste produktionen ökas och distributionen förbättras.

Därför har Centerpartiet drivit igenom satsningar om 280 miljoner kronor på ¿biogas fram till år 2016. Dessa pengar är ett tillskott till de 60 miljoner kronor som redan tidigare aviserats för 2013.

När det gäller insamlingen av hushållens matavfall är detta en fråga som Centerpartiet driver sedan länge. Med hjälp av avfallet kan man som, Porswald själv säger, tillverka biogas på ett effektivt sätt. I budgetpropositionen för 2013 avsätter Alliansen 12 miljoner kronor till Livsmedelsverket som under två år i första hand ska minska svinnet av ätbar mat och i andra hand öka insamlingen av matavfallet. Målet är att samla in hälften av allt matavfall. Det är bara ett av många exempel på hur Centerpartiet och Alliansregeringen arbetar för att främja biogasproduktionen och öka andelen miljöbilar.

Fortfarande kommer nästan 80 procent av all energi som används i världen från fossila energikällor som olja, kol och gas. Detta är en ohållbar situation. Då biogasen är ett av de mest resurseffektiva och miljövänliga fordonsbränslen som finns kommer Centerpartiet att fortsätta driva på utvecklingen av biogas i regeringen likväl som i Sveriges kommuner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons