Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Sälj Elbamarken till Västerås Vänner!

Annons

Det är lätt att vara storföretagare i Västerås. Vill ABB-chefen i Ottarkvarteret något, så är det inget fel på snabbheten i beslutsfattandet i Stadshuset.

För små och medelstora företagare är det inte lätt att samverka med Västerås stad. Grundproblemet är att förvaltningen i Stadshuset ser på småföretagare som underställt tjänstefolk. Glada tillrop från byråkrater i början av processen följs senare av avtal med en tydlig doft av godsägar - statarförhållande mellan kommunen och småföretagaren/arrendatorn.

Ett sådant exempel är kommunens icke-leverans till företaget Västerås Vänner AB om den i kontrakt avtalade möjligheten till tomträtt för sin event- och restaurangverksamhet på Elba. Tre år efter att de lade sitt första förslag till Västerås stad om utvecklingen på Elba har de inte beviljats tomträtt som säkerhet för de investeringar som gjorts av Västerås Vänner ute på Elba.

I stället har det gällande arrendekontraktet ensidigt sagts upp av Västerås stad. Västerås stad erbjuder i stället Västerås Vänner ett 15-årigt avtal där de erbjuds göra grovjobbet, betala arrende till kommunen, investera egna pengar i värden som slutligen återgår till markägaren, ta affärsriskerna med den egna verksamheten på en ö utan landförbindelse, samt de politiska riskerna med godtycklig tolkning av avtalet från byråkrater och politiker i Stadshuset under fyra mandatperioder.

Läget i de kärva förhandlingarna mellan Västerås stadshus och Västerås Vänner har nu hamnat i ett besvärligt läge. Valet står mellan omprövning av fastighetsnämndens beslut att förneka Västerås Vänner tomträtt för sin näringsverksamhet på Elba eller att kommunen får lösa ut Västerås Vänner enligt Jordabalkens tillämpliga paragrafer för uppsägning av arrendeavtal under löpande avtalsperiod.

Västerås stad, inklusive undertecknad som ledamot i fastighetsnämnden, har genom olyckliga omständigheter vid beslutstillfället och senare uppkomna fakta i målet fattat ett felaktigt beslut i ärendet. Då ska vi rätta till felet genom att ompröva beslutet.

Undertecknad anser att Västerås Vänner i första hand bör få köpa mark ute på Elba och i andra hand erbjudas tomträtt för sin näringsverksamhet.

Evert Jonsson

ledamot av fastighetsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons