Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Sänk skatten på öl och vin och för våra barns och ungdomars skull

Vi har ett ansvar för våra barn och ungdomars hälsa och därför måste krafttag tas mot barn och ungdomssupandet. Gränshandeln är i det här sammanhanget en orsak till att främst öl säljs fritt på gator och torg i dag.

Annons

Åtgärder mot den ökade gränshandeln är en usel kronkurs gentemot euron eller sänkt ölskatt. I det sammanhanget framstår sänkt ölskatt som det naturliga valet.

Vi kunde, trots en dålig kronkurs, se en ökad export av cider och öl med 7 procent under sommarmånaderna. På grund av kapacitetsbrist i bryggerierna kunde ökningen inte bli större. Problemet är att den svenska exporten innebär en ökad illegal import.

Signalen från tull, polis och sjukvård är också tydlig, gränshandeln ökar, trots ett flertal rubriker i våra medier om minskad illegal införsel. Att tro att införseln minskar är knappast verklighetsförankrat. En orsak till den höga införseln är att det är få som blir fällda

i rättegångar. Det är lättare att fälla importörerna för överlast i sina bilar. Det sorgliga är att målgruppen för den här handeln ofta är barn och ungdomar. Att 13-åringar vanemässigt super sig fulla är inte acceptabelt, utan rent av skadligt för våra unga.

Utredningen kring den framtida alkohollagen konstaterar att ungdomssupandet ligger på en hög nivå. Vi kan inte ha det så om vi vill att våra ungdomar ska klara sig från ohälsa och undgå inkörsporten till alkoholproblem.

Åtgärderna för att komma åt denna problematik måste därför vara verkningsfulla, även om lösningarna i sig inte följer gamla invanda spår. Vi måste fråga oss hur vårt samhälle kommer att se ut om inte radikala åtgärder vidtas. Ökade vårdkostnader, ökad kriminalitet och ökat utanförskap är följden av en loj politik på det här området. Utredningen kring den framtida alkohollagen har positiva inslag men mer behöver göras.

För många har den illegala införseln blivit något av en affärsidé och lönsamheten är god. Sänker vi lönsamheten, genom sänkt skatt på öl och vin så minimerar vi införseln. Givet kommer många att köpa sina varor på Systembolaget men det sker då i mer ordnade former och på sådant sätt att polisen kan följa och ingripa mot den illegala försäljningen.

Förslagen till åtgärder måste anpassas efter verkligheten och då går det inte att skylla på EU-medlemskap, införselkvoter och liknande. Vi är ju faktiskt medlemmar i EU och vi kan inte förändra EU:s alkoholpolitik så snabbt som krävs samtidigt som vi har ett stort ansvar för de barn och ungdomar som växer upp i dag och då måste vi forma politiken utifrån den verklighet vi har för att snabbt uppnå resultat.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanlands län

talesperson i skattepolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons