Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Stockholms stad skymfar Mälardalen

Annons

Vad är rätt och vad är fel i regionfrågan? Ska vi stimulera tillväxt eller värna om det gamla? Kommer framtidens pendlare från Västmanland att åka till Orsa Finnmark eller till Stockholm? I de här frågorna borde alla i Mälardalen vara överens, men så är det tyvärr inte.

I många år har vi i Mälardalen, i full politisk enighet, arbetat efter devisen att "Stockholm är bra för omlandet och omlandet är bra för Stockholm". Alla har insett att vi bäst når målen för våra medborgare gemensamt. Gemensamt har vi också arbetat för en positiv utveckling i Mälardalen.

Så är det inte längre. När det nu är dags att forma den region som, ekonomiskt sett, har förutsättningar att bli hela landets kornbod så säger en fraktion inom moderaterna nej.

Det är inte ett öppet och rakt nej. Men de agerar så att det blir ett nej, då man från stadshuset i Stockholm vägrar att ta på sig ledartröjan för Mälardalens utveckling. Agerandet är en skymf gentemot hela Mälardalen och Sverige. Men så ser det ut i dagsläget beträffande vår regionutveckling. En utveckling som i många av landets övriga delar går som på räls. Alla inser sitt ansvar i det här arbetet.

Vad händer då med Västmanland? Är vår framtidslösning Orsa Finnmark? Knappast, men vi måste kryssa rätt och genomtänkt. På så vis kan vi på sikt ändå nå det mål som är bäst för länet.

Därför bör Västmanland, tillsammans med Sörmland, bilda en region. Förmodligen kommer den att vidareutvecklas genom att kommuner som Enköping, Knivsta och Håbo ansluter sig i ett första skede. Därefter kommer förmodligen kommuner som Avesta, Smedjebacken och Lindesberg med i andra steget. Det är kommuner som inser områdets ekonomiska kraft. Därefter kommer förhoppningsvis aktörerna i Stockholm inse att det är dags att tänka om.

Vi måste ha ett helhetsperspektiv i frågan. Tillväxten måste stå i centrum. Det är tillväxten som skapar förutsättningar

för mer tillgänglig vård, effektivare kommunikationer och bättre välfärd för alla.

För Västmanlands del är det dags att göra bedömningen av vilken väg som är bäst i dagsläget. Är det Orsaspåret eller är det, trots allt, Stockholmsspåret?

För vår del är vi övertygade om vilket spår som hör framtiden till.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Lars Kallsäby

kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons