Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Välfärdens hjältar behöver företagsklimat i världsklass

Vilken potential det finns i att varje litet företag anställer en person! De som driver företag är så viktiga för vår välfärd och tillväxt att det är vår tids hjältar.

Annons
Underlättar. Nya företag behöver riskvilligt kapital. Centerpartiet vill införa ett riskkapital-avdrag för att underlätta nyföretagande, skriver Marita Ljung. foto: scanpix

Under de senaste fyra årens alliansstyre har vi tagit viktiga steg för att få ett av världens bästa företagsklimat. Regeringen har till exempel sänkt socialavgifterna med en procentenhet för alla och sänkt dem ännu mer för yngre upp till 25 år. Det har lett till att alla företag har fått sänkta kostnader och det har dessutom blivit mer attraktivt att anställa yngre.

Vad man kanske inte tänker på är att det även sänkt kostnaden för kommun- och landsting som har många anställda, vilket i sin tur har lett till mer resurser för barn- och äldreomsorg. Vi vill fortsätta sänka arbets-givaravgifterna när ekonomin så medger.

Vi också sänkt bolagsskatten, sänkt egenavgifterna för dem som har enskild firma och förenklat de så kallade 3:12-reglerna för fåmansföretag. Rutavdraget gör att fler personer köper hushållsarbeten. Många som jobbar i den här sektorn jobbade kanske tidigare ”svart” eller fanns utanför arbetsmarknaden. De har nu kommit in på arbetsmarknaden och har därmed en sjukpenninggrundande inkomst, får pensionsrätter i PPM-systemet och tjänstepension av sin arbetsgivare och betalar skatt.

Vi behöver fler företagare inom välfärden, inte färre. Lika självklart som att ett bygg-företag bygger skollokaler för skattepengar och gör vinst, ska också en friskola eller ett hemtjänstföretag kunna gå med vinst. Fler välfärdsföretag gynnar jämställdheten, ökar valfriheten och självbestämmande för konsumenten.

Genom bland annat reformer för ökad valfrihet, etableringsfrihet inom primärvården, införande av barnomsorgspeng, omreglering av apoteksmarknaden och slopandet av den så kallade stopplagen har nya möjligheter öppnats för företagande inom välfärdsområdet. Detta ger särskilt kvinnor ökade möjligheter till eget företagande och möjlighet att välja mellan fler arbetsgivare. En större mångfald av aktörer ger människor ökad valfrihet och driver på kvalitetsarbetet.

Centerpartiet vill nu gå vidare. Vi vill att lagen om valfrihetssystem (LOV) ska bli obligatorisk i alla kommuner. Det ska vara möjligt att bli en välfärdsentreprenör i hela landet.

Tjänstesektorn är arbetsintensiv. Vi vill därför ha en lägre tjänstemoms.

När kostnaderna minskar ökar efterfrågan. Då blir jobben och företagen i dessa branscher fler. Företag inom restaurang- och frisörbranschen sysselsätter ofta ungdomar och invandrare, grupper som har en svagare förankring på arbetsmarknaden. Halverad moms på exempelvis dessa tjänster är ett effektivt sätt att underlätta företagande och bidra till fler jobb för dem som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Nya företag behöver riskvilligt kapital. Centerpartiet vill införa ett riskkapitalavdrag för att underlätta nyföretagande. För att tillgången till riskvilligt kapital ska vara god för yngre företagare är det viktigt att ägarskiften fungerar smidigt. En viktig förutsättning för att öka tillgången på riskvilligt kapital är borttagandet av förmögenhetsskatten, som regeringen genomfört.

Centerpartiet säger bestämt nej till de röd-röd-grönas förslag om att återinföra förmögenhetsskatten, ta bort rutavdraget och fördubbla socialavgifterna för ungdomar. Det kommer att leda till färre jobb inte fler!

Vi tänker fortsätta vara drivande i företagsfrågor i regeringen och bidra till att Sverige har ett av världens bästa företagsklimat. Det bästa man kan göra om man vill se ett bättre företagsklimat är att rösta på Centerpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons