Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Vi vill satsa på globalt miljösamarbete

Annons
Allas ansvar. Miljö och klimat bryr sig inte om nationsgränser, skriver Mikael Palmqvist och Monica Stolpe-Nordin.foto: scanpix

Det finns mycket i själva miljöengagemanget som förenar Miljöpartiet och Centerpartiet. Men vägen och valen fram till att uppnå miljömålen skiljer oss åt.

Tre tydliga tendenser framträder i Miljöpartiets politik:

w Miljöpartiet vill bestämma hur ditt liv ska formas genom pekpinnar av olika slag.

w Miljöpartiet agerar verklighetsfrånvänt, utan att ta hänsyn till hur deras förslag påverkar samhället som helhet eller till vetenskapliga fakta.

w Miljöpartiet vill vrida samhället vänsterut genom såväl skattehöjningar som offentliga monopol.

På vilket sätt skapar ökade kostnader för exempelvis den svenska matproduktionen fler jobb i hela Sverige? Vem har råd att bo på landsbygden om det blir dyrare att köra till jobbet, eller skjutsa barn till fritidsaktiviteter? Detta är inte en politik för människor utanför storstäderna.

Det fanns en tid då MP fanns i den politiska mitten. Tyvärr verkar det som om samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartite har flyttat Miljöpartiet en bra bit ut på vänsterkanten. SEI, Stockholm Environment Institute, konstaterar i en färsk skrivelse att ”Vi har inte bara en klimatkris att hantera utan även en global ekosystemskris. Detta nya läge kräver ett fördjupat globalt samarbete” och ”att tänka globalt och agera lokalt har visat sig vara otillräckligt. Nu måste vi även tänka globalt och agera globalt”.

En stark hemmamarknad för framtidens energiteknik kommer inte av sig självt. För det krävs konkret, aktiv, resultatinriktad miljöpolitik och inte bara prat!

Centerpartiet vill sälja ut delar av Vattenfall och använda 10 miljarder kronor till ett nytt spjutspetsbolag som tillsammans med privata aktörer ska investera i nya energilösningar och gröna jobb i Sverige.

Om tågtrafiken ska fungera vid snö och kyla är det helt avgörande att skötseln av järnvägsnätet fungerar. Som stödparti åt den dåvarande socialdemokratiska regeringen bidrog Miljöpartiet under tolv års tid (1994-2006) till eftersatt järnvägsstöd. Under åren 2006-2010 höjdes anslagen för landets järnvägsnät med 47 procent.

Centerpartiet är för bilen men emot utsläppen. Därför är det rimligt att också avsätta pengar till vägunderhåll, nya vägar, miljövänlig kollektivtrafik och nya miljöbilar. Vårt mål är en helt fossilfri bilpark.

Centerpartiet tror på en levande landsbygd och blomstrande småstäder. Därför satsar vi på vägar, småföretagande och utveckling i hela landet. Även där tågen och tunnelbanan inte stannar.

Miljö och klimat bryr sig inte om nationsgränser. Därför vill Centerpartiet satsa på ett globalt miljösamarbete med export av miljö-teknik och klimatinvesteringar i fattigare länder.

Det är inte genom tvång, regleringar och skattehöjningar som vi kan skapa en miljövänlig tillväxt i hela landet. Politiken ska göra det enkelt och ekonomiskt för människor att leva miljövänligt. Ju mer det lönar sig att välja miljöbilar, grön teknik, energispara och återvinna, desto fler kommer att välja klokt.

Centerpartiet, det gröna socialliberala partiet i regeringen, är garanten för att förnyelsen fortsätter. Vi kommer att fortsätta kämpa för en trygg och miljösäker värld. Vi hoppas att Miljöpartiet vill hoppa med på tåget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons