Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carema har behandlat personalen som en skock får

Vi känner stor oro för patientsäkerheten och tveksamhet inför övergången till Carema. Det har inte varit lätt att bemöta patienternas oro då vi inte själva varit informerade mer än via VLT, hävdar Pia Carlsson, distriktssköterska, Foska Zufic Haettmann, distriktssköterska, Inga-Lill Skånberg Eriksson, leg. sjuksköterska, Carina Axelsson, undersköterska, Christina Zaar, distriktssköterska, Maria Segerström, distriktssköterska och Karin Ingelög, sekreterare, samtliga verksamma på Familjeläkarna Läkarhuset i Västerås

Annons

Vi "gräsrötter", det vill säga distriktssköterskor, undersköterskor och sekreterare, vill delge våra synpunkter på landstingets avtal med Carema AB som innebär att fyra familjeläkarmottagningar i Västerås och två i Köping övergår från drift i Praktikertjänsts regi till Carema. I övertagandeprocessen har vi behandlats som en skock får. Fokus har legat på läkarna och i den allmänna debatten på läkar- och politikernivå har vi och våra insatser sällan, eller inte alls nämnts.

Anses vårt arbete och våra insatser i primärvården som så självklara eller okvalificerade att man inte behöver tänka på dem? All samlad erfarenhet och kompetens som vi besitter, flertalet av oss har 20-30 års erfarenhet från sjukvården, hur värderas den? Bra ledarskap förutsätter medarbetarnas delaktighet men ingen frågar efter hur vår kompetens och kunskap om våra patienter kan nyttjas i nuläget. En vårdcentral fungerar ej enbart med läkare! Vi arbetar i team och ingen klarar sig utan den andra så varför efterfrågas inte våra synpunkter?

Attityden från Carema upplevs som överlägsen och nonchalant. De betonar ledorden bra bemötande, kontinuitet och tillgänglighet. Som om det var helt nya begrepp för oss i primärvården! Så har vi alltid arbetat, annars skulle vi inte haft nöjda patienter.

Carema tar över vår väl fungerande verksamhet och erbjuder läkarna löner på 65 000-70 000 kronor. Vi övriga förutsätts lydigt följa med. I bästa fall med anställningsvillkor som tidigare. Några "morötter" lockar man inte med. Är det inte viktigt för Carema att övriga anställda följer med och bevarar kontinuiteten? Enligt intervju i lokalradion 18 maj meddelar Caremas vd, Lars Brune, att 18 läkare måste nyrekryteras då tillfrågade befintliga familjeläkare tackat nej till övergången den 1 juli. Om sex månader är rekryteringen klar.

Under tiden står 32 000 patienter utan ansvarig läkare. Det är vi "gräsrötter" som kommer att få ta stöten från upprörda patienter som ej förstått att de ej får följa med "sin" doktor. Vart har patientens fria val tagit vägen och alla vackra ord om kontinuitet? Vi kommer inte ens att ha tillgång till journalerna om patienten ej är tillfrågad. Hur ska vi kunna jobba effektivt? Hur blir den medicinska säkerheten?

Vi känner oro över vad vårt arbete ska innebära och hur bemanningen ska se ut. Vilka lokaler ska vi arbeta i? Verksamhetsövergången sker 1 juli, mitt i semesterperioden, med halva styrkan i tjänst. Med erfarenhet från tidigare somrar vet vi att det, redan i normala fall, är en tuff period med hög belastning på dem som är i tjänst. Har våra politiker tänkt på detta? Hade det inte varit möjligt att förlänga avtalsperioden några månader? Sedan upphandlingsförfarandet blivit officiellt har oron från våra patienter varit stor. Det har inte varit lätt att bemöta denna oro då vi inte själva varit informerade mer än via VLT. Vi känner stor oro för patientsäkerheten och tveksamhet inför övergången till Carema.

PIA CARLSSON

INGA-LILL SKÅNBERG

CHRISTINA ZAAR

KARIN INGELÖG

FOSKA ZUFIC HAETTMANN

CARINA AXELSSON

MARIA SEGERSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons