Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carin Lidman: Alla dyslektiska barn har rätt till bra hjälpmedel

Väntetiderna på dyslexiutredningar har tidigare i Västerås varit flera år. Förhoppningsvis har detta blivit bättre efter den uppmärksamhet problemet har fått i medierna under våren.

Annons

Sedan något år tillbaka görs dyslexiutredningar inom Proaros av en särskilt rekryterad specialpedagog. Det är en mycket omfattande utredning, som är krävande för barnet. 

Efter alla tester får lärare och föräldrar ta del av utredningen och ett utlåtande som då eventuellt talar om att barnet har sådana läs- och skrivsvårigheter att det kan betecknas som dyslexi. 

Ett barn med dyslexi behöver bra hjälpmedel både i skolan och hemmet för att klara skolgången. Bland annat dator utrustad med anpassade rättstavningsprogram för svenska och engelska samt talsyntes. Som läget är i dag skiljer det sig dock mycket mellan skolorna hur bra hjälpmedel och vilken kompetens personalen har. Hjälpmedel som barnet kan använda hemma får föräldrarna oftast stå för själva. 

Ett av de största försäkringsbolagen erbjuder dock ett ekonomiskt bidrag till dator om man har ett intyg på att barnet har dyslexi. Men utredningen och intyget måste då vara utfärdat av en legitimerad psykolog, läkare eller logoped. En specialpedagogs utredning duger inte. Vid hur många fler tillfällen i livet behöver dyslektikern ett intyg av legitimerad personal? 

Tidigare gjordes dyslexiutredningarna hos Proaros av logoped. Då var inte detta något problem. Nu måste föräldrarna själva anlita och betala för ett riktigt godkänt intyg som öppnar dörrar. Att inte använda logoped vid dyslexiutredning innebär alltså en kraftig försämring för både barn och föräldrar. 

Äntligen verkar grundskolenämnden ha fått upp ögonen för problematiken och kräver nu att både logoped- och specialpedagogskompetens ska användas vid dyslexutredningar. 

Jag hoppas det blir bättre. För som det är nu är det de barn som har föräldrar med resurser som får den hjälp och hjälpmedel man behöver. Så ska det inte

behöva vara. 

Carin Lidman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons