Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carin Lidman (S): Nytt äldreboende byggs på Bäckby

Annons

Inom en månad ska äldrenämnden och fastighetsnämnden besluta om förfrågningsunderlaget för ett nytt stort äldreboende på Bäckby. Det är en av de största enskilda investeringarna inom äldreomsorgen som Västerås stad har gjort på tio år. Byggstart sker så snart som möjligt. Under 2014 ska det vara inflyttningsklart

Under förra mandatperioden då Folkpartiet och Alliansen styrde Västerås och äldrenämnden togs det inte fram en enda ny plan eller projektering på något nytt äldreboende. Detta trots att vi från Socialdemokraterna varnade för den kommande situationen. Svaret vi fick var: ”det finns platser, det behöver inte byggas nytt”. Detta har lett till brist på lediga lägenheter på ålderdomshem och gruppbostäder för personer med demenssjukdom.

De två äldreboenden som invigdes under förra mandatperioden som Bengt-Åke Nilsson (FP) vill ta åt sig äran av planerades och projekterades under den tidigare socialdemokratiskt ledda majoriteten.

Att ta fram planer och projektera tar tid. Detalj-planer kan överklagas. Så skedde med ett av de äldreboenden som Nilsson refererar till. Ibland är det arkeologiska fynd som gör att utgrävningar måste göras och byggen försenas. Detta har vi råkat ut för nu på Bäckby.

Därför är det så viktigt att ha en långsiktig plan för framtida äldreboenden. Det håller äldrenämnden nu på att ta fram. Något som tidigare har saknats.

Ja, vi vill gärna ha ett nytt äldreboende klart redan 2013. Men tyvärr är inte det möjligt på grund av att Alliansen inte förberedde det under förra mandat-perioden. Att tro att allt löser sig genom tillämpningen av lagen om valfrihet är inte realistiskt. Fortfarande måste förfrågningsunderlag och planer tas fram. Fram-tidens äldreboenden byggs med realistisk planering, betong och goda idéer. Inte med luft och tomma löften.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons