Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Olov Persson: ­Eritrea gör framsteg

Eritreanerna som bosatt sig i de nordiska länderna samlades nyligen till festival. Omkring 15 000 Eritreaner möttes på Järvafältet i Stockholm. Där festade de på väldoftande eritreansk mat, samtalade och lyssnade till eritreansk musik, som alla dansade till.

Annons

Massmedia noterade knappast om festligheterna, men väl om en mindre demonstration som hölls i anslutning till festen. I till exempel Dagens Nyheter fanns ingen bild från festen, däremot gott om text och flera bilder på sexton personer som demonstrerade mot regeringen i Eritrea. Fotograferna tyckte det skulle bli för få på bild så de bad eritreaner som inte deltog i demonstrationen att ställa upp på bild. 

Journalisterna klagade över att de som ansvarade för festen sympatiserade med den eritreanska regeringen och ville att kommunala bidrag som beviljats skulle krävas tillbaks. Det kan noteras att den eritreanska festivalen är en årligen återkommande fest som de nio eritreanska föreningarna i Stockholm arrangerar tillsammans. Överskottet från festivalen går till föreningarna som står som arrangörer, inte en krona går till Eritrea.

Eritrea behöver demokratiseras men det behöver inte innebära att eritreanerna, som samlats till årets stora kulturella aktivitet bara får negativ uppmärksamhet av massmedia. 

Landet brister fortfarande i fråga om demokrati. Det beror till stora delar på kriget som Etiopien tvingat Eritrea att utkämpa. Nu har det faktiskt lugnat ner sig lite. Men då återstår problemet med vad de som försvarat landet skall syssla med. Den eritreanska regeringen för samtal med flera arabländer, som behöver arbetskraft. Avtal har tecknats med Förenade arabemiraten. 4 000 soldater per år skall omskolas och efter omskolningen erbjuds de arbeta i länderna runt Persiska viken. 

Från att ha varit ett land som tvingats att föra långvariga krig, vilket krävt stora uppoffringar upplever landet nu ett relativt lugn. I början av 1970-talet var 70 procent av befolkning analfabeter. Nu har landet lyckats skapa ett väl utvecklat utbildningsväsende.

Det finns grundskolor i varenda by. Ingen har mer än tio kilometer till grundskolan. Det finns högre utbildning på sju platser i landet. Universitetet i huvudstaden Asmara är ett av de förnämsta i Afrika. 

Företagare från flera länder satsar på Eritrea vilket ger nya arbetstillfällen och växande välfärd. De långa fina sandstränderna utefter Röda Havet och öarna utanför kusten lockar flera reseföretag att satsa på turism i Eritrea.

Världshälsoorganisationen klassar hälsoutvecklingen i landet som bäst av alla utvecklingsländer i hela världen. 

Korruptionen är den lägsta i Afrika. President Issaias Affwerki har inte, som flera av sina kollegor något konto i utlandet. Som jämförelse kan nämnas Meles Zenawi, som styr Etiopien. Med hjälp av svenskt bistånd har han kunnat investera gott och väl en halv miljard, i fastigheter och aktier i USA. 

Meles hustru är ägare till några av de största företagen i Etiopien. Det mesta av importen till Etiopien måste ske genom hennes företag. Flera av dem som stöttade Meles i kampen mot förre diktatorn Mengisto har stora belopp placerade i USA. Det här har man vetat länge på SIDA och UD, men det har inte lett till någon kursändring i fråga om svenskt bistånd till Etiopien. 

På tal om svenskt bistånd, från 2002 har Eritrea inte fått något bistånd alls från Sverige. Så alla som skriver och rekommenderar att Sverige skall dra in biståndet till landet visar bara att de inte vet vad de talar om. 

Jag för samtal med den eritreanska läkaren Berhane Kedane. Han bodde tidigare i Köping. Han vidarebefordrar en inbjudan från den eritreanska regeringen till någon svensk journalist som vill besöka Eritrea för att på plats studera landet. Den tidning som antar inbjudan får själv välja ut en kunnig journalist. Journalister får besöka alla delar av landet, han får själv utse en tolk, som följer honom genom landet. Vilken tidning nappar på erbjudandet?

Carl Olov Persson

före detta riksdagsledamot för Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons