Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerförslag ger 250 ungdomsjobb i Västerås

Annons

VLT har de senaste veckorna lyft fram arbetslösheten bland unga i Västerås. 1 200 ungdomar i Västerås har i dag inget jobb att gå till. Centerpartiet har föreslagit ett ungdomsavtal som kan ge mer än 250 nya jobb för ungdomar i Västerås. Det ger också större fördelar till unga jämfört med socialdemokraternas förslag.

I hela landet är 146 000 ungdomar utan jobb. Det är en ökning med 37 000 jämfört med för ett år sedan. Har man inget jobb har man svårt att få hyra en lägenhet eller låna pengar. Den låga ersättning man får gör att man tvingas leva på pengar från föräldrar eller vänner. Det är inte värdigt och det är svårt att förstå att protesterna inte är större för att ungdomar skall få jobb.

Nu har socialdemokraterna vaknat och kommit med ett förslag mot ungdomsarbetslösheten. Tyvärr är socialdemokraternas förslag om plusjobb för unga ett steg bakåt. Socialdemokraterna förslag kräver att det är påhittade jobb som inte leder till fortsatt anställning, som inte ger a-kassa, som inte är sjukpenningsgrundande och som bara gäller i offentlig sektor.

Centerpartiets förslag innebär tvärtom rätt till a-kassa, är sjukpenningsgrundande, gäller såväl offentlig som privat sektor och - vilket kanske är det viktigaste - det är riktiga jobb. Därför är det mycket märkligt att vissa vänstergrupper protesterar mot centerpartiets förslag när det är socialdemokraternas förslag som i praktiken lämnar ungdomarna kvar i arbetslöshet och bidragsberoende.

Centerpartiet presenterade sitt förslag med utgångspunkt från ett system (CNE) som använts i Frankrike sedan augusti 2005 med mycket stor framgång. Om man räknar om resultaten i Frankrike till svenska förhållanden skulle det ge över 250 nya jobb för ungdomar i Västerås.

Observera att protesterna i Frankrike inte rör CNE. CNE systemet finns fortfarande kvar i Frankrike.

Centerparitets förslag om ungdomsavtal är en del av flera förslag för att minska arbetslösheten i allmänhet och för ungdomar i synnerhet. Vi kan inte acceptera att så många i dag inte får chansen att visa vad de går för. Därför är vi beredda att pröva nya förslag. Därför vill vi förenkla för ungdomar att få pröva ett riktigt jobb, visa att de kan och därmed också få en anställning. Den chansen är Västerås ungdomar värda.

Magnus Kindbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons