Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern är allas parti

Annons

Sex fackliga företrädare går i VLT den 9 juli till hårt angrepp mot centerpartiets politik. Man ifrågasätter dessutom om partiet går i takt med partiledningen. Givetvis gör man det.

I ett samhälle där den reella arbetslösheten ligger kring 20 procent (LO:s uppgift) måste krafttag tas till för att få hjulen att rulla

i landet igen. Vi har i dag en strukturförvandling i svenskt näringsliv. Detta har inneburit att mer än en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Det är ett misslyckande för sittande regering. Dessutom saknas åtgärdsprogram för hur vi ska lösa situationen. Detta av en regering som säger sig att

i första hand värna jobben.

Arbete och därmed ekonomiskt oberoende myndigförklarar individen. Allas rätt att kunna bestämma över sitt eget liv måste vara en grundsten i tillvaron. Så är det inte i Sverige i dag. I stället skapar sittande regering ett elitsamhälle, som skiljer på dem som har jobb och dem som är utan. Klassamhället är alltså på väg tillbaka. Det accepterar inte vi som centerpartister!

Den svenska modellen på arbetsmarknaden ska vi vara rädda om. Kollektivavtal har ett berättigande. Alternativet med lagstiftning är sämre. Det innebär att facket har en roll att spela men även facket måste vara öppet för förändringar. Vi kan inte i en ny arbetsmarknad låsa oss fast i ett gammalt tänkande. Gör vi det har vi förlorat redan innan vi börjar. Därför behövs nytänkande, stimulansåtgärder och stöttning av dem som vill starta nya företag. I det arbetet finns det såväl morot som piska för att nå målet, för vi kan konstatera att vi får inget gratis i en global marknad.

Centerpartiet är småfolkets parti. Vilket parti har lagt förslag om en skattepolitik som bäst stöttar dem med de låga inkomsterna? Svaret är givet. Vilket parti vågar ompröva gamla heliga kor i arbetet med att få hjulen att snurra i Sverige igen? Svaret är återigen givet. Listan kan göras lång men ett är klart och det är att centerpartiet inte är något bakåtsträvande eller arbetarfientligt parti. Som situationen ser ut i dag är det otvivelaktigt sittande regering som innehar den rollen. Det är nämligen så att handling inte ljuger och någon handling har vi inte sett från regeringen sida.

De sex fackliga företrädarna vill utveckla den svenska modellen. Det är bra att man har tilltro till det som har varit. Det gäller nu att se framåt och då kan förändringar vara nödvändiga. Givetvis ska sådana förändringar ske på sådant sätt att det goda tas till vara och det som bidrar till sysselsättning läggs till. Det är förmodligen det som kommer att kallas den svenska modellen om fem år.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons