Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern säljer ut sig

Annons

I VLT skriver centerpartiets riksdagsledamot Jörgen Johansson att partiet är småfolkets parti. Vidare skriver han att partiet omprövar sin politik i en rad olika frågor i syfte att passa in i en högerregering.

En central fråga för partiet har länge varit att landsbygdens möjligheter ska utvecklas och att vi har ett skatte- och kostnadsutjämningssystem som ger likvärdiga ekonomiska förutsättningar i alla Sveriges kommuner. I detta utjämningssystem omfördelas årligen pengar från rikare kommuner i Sverige till framför allt kommuner med vikande befolkningsunderlag. Syftet är naturligtvis att kvaliteten inom till exempel äldreomsorgen, vården och förskolan ska få så likvärdiga förutsättningar som möjligt i hela landet.

Vi socialdemokrater har i denna viktiga regionala rättvisefråga stått på samma sida som centerpartiet medan moderaterna konsekvent varit emot att rika kommuner ska ta ett solidariskt ansvar. När riksdagen fattade beslut om skatteutjämningssystemet 1995 stod socialdemokraterna och centerpartiet sida vid sida.

Motståndet leddes den gången av en moderat riksdagsledamot från Täby. Hans omdöme i riksdagsdebatten var att beslutet om skatteutjämning var "ett av de mest negativa någonsin" för hans hemtrakter. Skatteutjämningen var enligt honom "usel politik baserad på en perverterad jämlikhetssyn". Den moderate riksdagledamot som uttryckte sig så heter Fredrik Reinfeldt. Det är samme Fredrik Reinfeldt som Maud Olofsson vill bilda regering med.

En försämrad skatteutjämning skulle vara ett dråpslag för Sveriges landsbygd, inte minst i många kommuner där centern har en stark ställning. Anser den centerpartistiska riksdagsledamoten Jörgen Johansson att centern ska sälja ut sina tidigare ståndpunkter om regionalpolitiken för att få sitta i en moderatledd regering? Hur mycket "småfolkspolitik" är det på en skala?

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons