Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern svarar om kulturstöd

Annons

Replik på debattartikeln i VLT den 21 juni, "C minskar statligt kulturstöd" av Niclas Malmberg, Andreas Porswald och Markus Lindgren (MP)

Centerpartiet gör andra prioriteringar än regeringen i flera frågor på kulturområdet. Vi vill ha ett Sverige där alla, oavsett bostadsort, bakgrund, funktionsnedsättning eller livssituation, har möjlighet att delta i kulturlivet.

När man läser Miljöpartisterna Malmberg, Porswald och Lindgren svar så måste tolkningen bli att man ser Kulturpolitiken som en tävlan om vem som ger mest i bidrag. Sanningen är dock den att politiken i dess helhet hänger ihop. Den statliga budgeten är en helhet där kulturområdet är en del.

Skribenterna från MP verkar bland annat glömma att med plus kan det också finnas ett större minus. För under mandatperioden har regeringen som MP ingår i genomfört skattehöjningar som innebär ökade kostnader för många delar av kulturområdet som överstiger de resurser man tillfört. Inte minst gäller det för kultur på mindre orter och landsbygden. Det handlar bland annat om ökade arbetsgivaravgifter för framförallt ungdomar och höjd moms på biobiljetten till landsbygdsbiografen. Och det samtidigt som man infört skattefinansierad fri entré för vuxna till vissa i museer i framförallt Stockholm.

Från Centerpartiets sida anser vi istället att politikens uppgift ska vara att skapa förutsättningar för alla att delta i kulturlivet och göra det tillgängligt. Oavsett var i landet du bor.

Centerpartiet har en tydlig politik för hela landet. Det gäller inte minst vår kulturpolitik. Centerpartiet vill främja ett brett kulturliv där nya kulturella uttryck och mångkultur frodas sida vid sida med traditionella kulturformer och där kulturella och kreativa näringar blomstrar. Då kan en utebliven skattehöjning vara ett bättre grepp än styrda statliga bidrag.

Från Centerpartiets sida anser vi istället att politikens uppgift ska vara att skapa förutsättningar för alla att delta i kulturlivet och göra det tillgängligt. Oavsett var i landet du bor. Det är politikens roll.

Dessutom menar vi att beslut bör fattas nära dem de berör. Därför vänder vi oss emot Miljöpartiets och regeringens statliga styrning av de kommunala kulturskolorna och biblioteksverksamheten.

För Centerpartiet är det också viktigt att även om kulturen är offentligt finansierad ska den slippa politiska pekpinnar och ingrepp. Tyvärr har friheten under den rödgröna regeringen gått åt fel håll. Kriterierna för vad som ska premieras med statliga bidrag inom kulturen har blivit fler under Miljöpartiets regeringstid.

Centerpartiet står för en kulturpolitik där kulturen är tillgänglig över hela landet. En kulturpolitik som inte ser skillnad på bostadsort, ekonomiska resurser, funktionsförutsättning eller härkomst.

Per Lodenius

riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson (C)

Mikael Palmqvist

ledamot kulturnämnden Västerås kommun (C)

Teresia Unander-Scharin

ersättare kulturnämnden Västerås kommun (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons