Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet: Framtidens forskning finns på Mälardalens högskola

Annons

Traditionellt har forskning bedrivits innanför universitetens väggar. Framtidens innovationer växer i stället fram i samspelet mellan akademin och samhället. Därför satsar regeringen 200 miljoner kronor på forskningssamverkan.

Mälardalens högskola är en av Sveriges största högskolor. Här finns bra utbildningar och spännande forskning inom områden så som miljö- och energioptimering samt innovation och produktrealisering. Dess-¿utom är Mälardalens högskola ett av de svenska lärosäten som är bäst på att sam-verka med andra företag och organisationer. Ett bra exempel är projektet Stolt som går ut på att göra Västerås och Eskilstuna till mer ¿attraktiva kommuner genom forskning och samverkan med Mälardalens högskola.

Ett annat är den robot som har tagits fram av företaget Robcab i samarbete med högskolan. Just nu testas roboten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Även Karriärtorget, som är ett forum där arbetsgivare och studenter kan mötas, förtjänar ett omnämnande.

Med tanke på dessa framgångar borde Mälardalens högskola ha goda förutsättningar att få ta del av den samverkanspott på 200 miljoner kronor som regeringen avsätter i den nya forsknings- och innovationspropositionen. Dessa medel ska för-¿delas just utifrån universitetens och hög-skolornas förmåga att samverka och bidra till näringslivets och samhällets innovationskraft. Med hjälp av anslag från denna pott skulle Mälardalens högskola kunna intensifiera och utveckla sitt samarbete med omvärlden ännu mer.

Som centerpartistiska kommunpolitiker har vi stora visioner för Mälardalens högskola. Utöver dessa välkomna satsningar på samverkan hade vi gärna sett ett utökat grundanslag till Mälardalens högskola. Samtidigt ser vi denna satsning som ett första steg mot ett samverkanskriterium, det vill säga en metod där anslag endast ges till forskning som bedrivs i samverkan.

Den dag ett sådant kriterium kan förverkligas borde grundanslaget till Mälardalens högskola öka väsentligt. Vi önskar oss också satsningar på forskningsområden som pedagogik och omvårdnad. Lärarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet är i dag de största utbildningarna på Mälardalens högskola. Här sker utbildning och forskning som kommer att bli allt viktigare för att våra kommuner ska kunna trygga kompetens.

Vi kommer också att göra vårt bästa för att hitta och ta tillvara de möjligheter som finns inom forsknings- och innovationspropositionens ramar. Vi kommer, i både Eskilstuna och Västerås, att bevaka utvecklingen och aktivt undersöka om vi på kommunal nivå kan göra något ytterligare för att stötta Mälardalens högskola.

Centerpartiet arbetar målmedvetet i både riksdag och regering samt i Sveriges kommuner för att skapa bra och långsiktiga förutsättningar för Mälardalens högskola att fortsätta utvecklas och växa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons