Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet har tappat sin ”gröna röst”

I budgetveckor måste småpartierna profilera sig  

Annons
Fel färg? Har Centern blivit mindre grönt? Foto: TT

Centerpartiets val att prioritera ett avskaffande av danstillståndet lär innebära sista spiken i kistan för ett parti som slutligen lagt sig platt för sitt klimatfientliga storasyskon Moderaterna.

Budgetveckorna är här och det är dags för partierna att visa upp vad går till val på. Det kan mycket väl bli det som avgör vem vi kommer att se som statsminister efter höstens val.

För de stora partierna tycks mantrat vara att presentera så lite nytt som möjligt för att undvika konflikt med breda väljargrupper, medan det för de små partierna är desto viktigare att profilera sig.

Ett parti som länge haft svårt att profilera sig är Centerpartiet. Få väljare kan svara på vad Centerpartiet egentligen vill göra med samhället. De har dock försökt vara tydliga: de är Alliansens gröna röst.

I allianssamarbetet har det varit tydligt att de gång på gång blivit överkörda av Moderaterna i miljö- och klimatfrågor. Deras gröna röst har successivt blivit mer och mer hes.

För att undvika att åka ur riksdagen i höstens val är deras räddning dessa veckor att visa varför Centerpartiet behövs i en alliansregering. Vad är det då som manglas ut som vårens stora priofråga – med kampanjsida och en offensiv i sociala medier?

Ett avskaffat danstillstånd! Inget kunde visa tydligare på både makt-dynamiken i Alliansen och på Centerpartiets avsaknad av relevans i svensk politik.

Inte för att förslaget är dåligt i sig. Ett avskaffat danstillstånd har länge varit en liberal profilfråga – staten ska inte lägga sig i var folk vill dansa, punkt.

Lagen syftade till att polisen skulle kunna ingripa lättare under 1990-talets ravevåg. I praktiken bidrar den mest till regelkrångel för företag och statlig klåfingrighet. Det är onödigt.

Vi i Grön ungdom drev själva igenom förslaget på Miljöpartiets kongress för några år sedan och skulle därför välkomna ett avskaffat danstillstånd.

Men när det samma vecka kommer nya rapporter från FN om klimatförändringarnas akuta tillstånd och Centerpartiet väljer att i stället blåsa upp frågan om danstillståndet blir det tydligt hur partiet totalt gett upp sin kärnfråga inom Alliansen.

Tidigare har Centerpartiet åtminstone försökt protestera när Moderaterna kört fram med sin klimat- fientliga bulldozer. Miljöminister Lena Ek har till exempel hotat med att avgå om ytterligare klimatfinansiering dras in och partiet har krävt både mer biogas och bonus malus-system.

Men när nu all klimatfinansiering dras in och miljarder kronor i stället läggs på fler motorvägar i Stockholm talar Centerpartiets tystnad för sig självt.

I stället för att bli räddningsaktionen som räddar Centerpartiet från att åka ur riksdagen lär valet att prioritera ett avskaffande av danstillståndet bli sista spiken i kistan för Alliansens ”gröna röst”.

Magda Rasmusson språkrör Grön ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons