Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet: Västmanland måste ta ­initiativet

Äntligen finns det ett tydligt besked från regeringen om framtidens regioner. Beskedet att Region Skåne och Region Västra ­Götaland permanentas, samtidigt som ytter­ligare två mindre regioner bildas i Halland och Gotland är ett viktigt principiellt besked - framtiden ligger i regionerna som en ­demokratiskt vald beslutsnivå med egen beskattningsrätt.

Annons

Regionerna är något helt annat än dagens landsting. Medan landstingens uppgifter i stort sett enbart består av sjukvård, med vissa mindre inslag av kultur och kollektivtrafik, är regionernas ansvar betydligt bredare. Regionen har huvudansvaret för vården, men har också betydligt större befogenheter när det gäller regional utveckling och för att främja kulturen. Starkare regioner innebär till exempel att resurserna kan samordnas för att förbättra kollektivtrafiken. I Västra Götaland och Skåne där regioner införts har resandet med kollektivtrafiken ökat kraftigt.

Centerpartiet har arbetat för en starkare region i 20 år och för oss är det viktigt att Västmanland i framtiden ingår i en region som bidrar till tillväxt och utveckling i hela Västmanland. Det innebär att en Stockholm -Mälardalsregion är det naturliga valet. För Centerpartiet är det en viktig fråga eftersom det kommer ge västmanlänningarna större inflytande, bättre kollektivtrafik och miljö och en större arbetsmarknad, vilket i slutändan ger mer skattepengar att använda till skola, vård och omsorg.

För att nå dit krävs dock mycket arbete. Med den tidtabell som nu finns, där nästa omgång regionbildningar kommer att ske inför valet 2014, finns dock möjligheten för Stockholm-Mälardalsregionen att komma med. Men då måste Västmanlands kommuner och landsting ta initiativet för att få fart på processen annars är risken stor att vi hamnar på efterkälken, och inte får del av de positiva effekter som en region ger.

Magnus Kindbom

distriktsordförande

Jörgen Johansson

riksdagsledamot

Birgitta Andersson

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons