Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartist: Ingen quick fix löser företagens problem

Annons

Den senaste tiden har vi på flera håll haft en intressant diskussion om företagande och näringsliv. Detta har inte minst märkts här på VLT:s debattsida. Många debattörer tycks tro att det finns en universalåtgärd som löser företagens alla problem. Jag känner mig därför manad att säga att det finns ingen quick fix.

Det vet jag inte minst på grund av alla företagare jag genom åren mött i Västmanland. Svenskt företagande och svenskt näringsliv gynnas av en palett av åtgärder. I grunden handlar det om åtgärder för att göra det enklare att starta och driva företag.

Åtgärderna som Centerpartiet drivit till beslut för att förenkla för företagen är många. Kan där nämna att vi sänkt kravet på aktiekapital från 10 0000 kr till 50 000 kr när företag startas, införandet av kvartalsredovisning av moms, frivillig revision för företag med en omsättning mindre än 3 miljoner och webbsajten verksamt.se.

Dessutom har arbetet påbörjats inom ett flertal områden som inom kort kommer att leda till beslut. Där har vi utredningen om förenklat uppgiftslämnande till staten för företagen, Vi har Tillväxtverkets och SKL:s uppdrag att få fart på förenklingsarbetet i kommunerna. Samma uppdrag har länsstyrelserna fått.

Regeringen har sänkt egenavgifterna och infört högkostnadsskydd för sjuklönekostnader.

Nu utreder vi möjligheterna till en karensdag istället för sju. Det sker hela tiden förbättringar och vi ökar nu takten i det arbetet.

För att starta och driva företag är tillgång till kapital viktigt. Där har stabila banksystem och riskkapital stor betydelse. För att göra det statliga riskkapitalet mer tillgängligt slår vi vid årsskiftet ihop Almi och Innovationsbron och under 2014 samlar vi statligt riskkapital i en koncernstruktur vilket betyder en väg in för den som behöver riskkapital. Centerpartiet vill ytterligare underlätta för små företag att få tillgång till privat kapital genom att göra det möjligt för skatteavdrag om man som privatperson går in med kapital i ett företag som en vän eller släkting startar eller driver.

Vi ser nu att regeringens åtgärder ger resultat. Fler unga kan tänka sig att starta eget, fler kvinnor och fler utrikes födda startar företag. Här är det tydligt att öppnandet av branscher inom vård- och omsorg och införandet av hushållsnära tjänster fungerat som en kraftig vitamininjektion.

För Centerpartiet är de små och medelstora företagen oerhört viktiga. Genom att dessa företag utvecklas och växer skapas jobb och tillväxt och så småningom nya ”ABB” och ”Ericsson”.

I dag kommer nio av tio nya jobb från våra små och medelstora företag. För mig är det givet att fokus för företagsfrämjande ska ligga på den målgruppen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons