Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: Dags för trendbrott i ungdomsjobben

Sverige har under många år haft en högre ungdomsarbetslöshet än jämförbara länder – detta oavsett färg på regering. Orsaker som pekas ut till detta är bland annat brister i utbildningssystemet, ett starkt anställningsskydd och höga ingångslöner.

Annons

Centerpartiet och kollegerna i regeringen har genomfört flera satsningar för att bryta den här trenden. Tidigare kontroll och uppföljning i skolan garanterar eleverna stöd när det behövs i stället för i efterhand så att de kan uppnå sina mål och få den utbildning de har rätt till.

Reformer på gymnasieområdet ger fler vägar till utbildning och arbete än via den akademiska världen, vilket gör att fler kan slutföra sin gymnasieutbildning. Lärlingsutbildningarna och satsningen på yrkeshögskoleutbildningar ger närhet till näringslivet och öppnar vägar in på arbetsmarknaden.

Arbetsgivaravgiften för unga har halverats för att stimulera företagen att anställa. Arbetsförmedlingen jobbar på nya sätt med inriktning på att coacha och matcha arbetssökande mot jobb. Här i Västerås har vi bland annat Jobbcentrum, Allegro och You-projektet som har varit framgångsrika.

Men det räcker inte. Vi i Centerpartiet anser att det är bättre att få in en fot på arbetsmarknaden än att stå med båda fötterna utanför.

Vi är övertygade om att det bästa sättet att höja sin produktivitet och anställningsbarhet är att faktiskt få prova på ett arbete. I en Sifoundersökning för några år sedan värderade 59 procent av arbetsgivarna ett halvår på McDonald’s högre än ett halvårs statskunskapsstudier.

Redan inför förra valet lade Centerpartiet fram förslag om frivilliga ungdomsavtal som skulle ge ungdomar under 26 år möjlighet att ingå avtal med arbetsgivare om att under maximalt två år anställas med begränsat anställningsskydd, något som skulle sänka tröskeln för företagare att anställa oerfaren ungdom.

För att ytterligare stärka incitamenten att anställa ungdomar har Centerpartiet nu föreslagit avstampsjobb, en ny form av anställningskontrakt för alla som avslutat en utbildning på grundskole-, gymnasie- eller högskolenivå. Inom tolv månader efter examen ska de kunna anställas för två tredjedelar av den avtalsenliga lönen i upp till ett år.

En undersökning som tidningen Riksdag Departement har gjort visar att det finns ett starkt stöd för detta. 82 procent av dem som röstar på alliansen tycker att sänkta ingångslöner är ett bra förslag. Drygt hälften, 52 procent, av de rödgröna partiernas sympatisörer tycker också att förslaget är bra. Stödet för sänkta ungdomslöner visar sig också vara störst hos dem med lägst utbildning. 72 procent av dem med högst grundskoleutbildning tycker att sänkta ingångslöner är bra.

Vi upplever nu vad vår arbetsmarknadsminister har kallat ”skitår”. Då är det viktigt att inte slänga ut skattepengar på bidragsberoende och konstruerad sysselsättning.

I stället måste vi se framåt och satsa på riktiga jobb, inte minst för unga. Det är så vi skapar framtidstro, hopp – och jobb.

kommunalråd

Lars-Olov Lind

ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Lars Kallsäby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons