Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: EU:s fria rörlighet gäller också tjänster

Europadagen är en symbol för det enade Europa och att det finns en europeisk nivå för beslutsfattande när det handlar om gränsöverskridande frågor.

Annons

Det är också en symbol för de idéer om fred, säkerhet och demokrati som unionens medlemsländer har valt att ställa sig bakom. Den samsyn som finns kring dessa frågor är kärnan i och det som samarbetet bygger på.

De fyra friheterna - fri rörlighet för kapital, människor, varor och tjänster - har under lång tid varit ledstjärnor för länderna inom EU. Förverkligandet av dessa friheter har lett till ökad konkurrens, fler jobb och lägre priser för oss konsumenter.

När det gäller handeln med varor inom EU så är den nu i princip fri.

Rivandet av handelshinder i Europa har varit en succé. Studier visar att den gemensamma marknaden har ökat medlemsländernas BNP-tillväxt mellan 0,25 till 0,9 procentenheter per år. Tack vare den fria handeln med varor inom EU har våra gemensamma resurser utnyttjats på bästa sätt.

Nu måste vi gå vidare med tjänsterna. Idag ser ingen det som märkligt att köpa en stol eller ett bord från ett annat land. Varför skulle det inte vara lika självklart att kunna köpa tjänster från Tyskland eller Lettland? Svenska företag har goda möjligheter att konkurrera i andra EU-länder och svenska konsumenter kan tjäna enorma summor på att företag konkurrerar i Sverige.

Efter domen i Vaxholmsmålet och efter Rüffertfallet i Tyskland har debatten om fri rörlighet för tjänster inom EU har tagit ny fart. För att Europa ska få fler jobb, högre tillväxt och bättre välfärd krävs mer öppenhet och frihet. Mer handel med tjänster. För det är genom en friare tjänstehandel som de stora framtida välfärdsvinsterna finns för EU-länderna.

Svenska företag och arbetare inom tillverkningsindustrin har gett oss allt ifrån mobiltelefoner till bilar av hög kvalitet och rimliga priser. Konkurrensen möjliggör detta. Man skulle kunna fråga sig vad en Volvo eller en Sony-Ericsson skulle kosta om de var tillverkade av företag som var lika skyddade som svenska byggföretag.

Fri handel med tjänster inom Europa gör livet enklare för den enskilda människan, för dig som europé och konsument. På så sätt får vi ut det bästa av vårt medlemskap. För det handlar inte alltid om vad du kan göra för EU, utan vad EU kan göra för dig.

Lena Ek

Europaparlamentariker

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons