Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: Hellre gröna resultat än bara grönt prat

Riksdagens historiska beslut den 17 juni innebar ett slut för årtionden av trätor och maktpolitiskt spel kring reaktorår och avvecklingsperioder. Osäkerheten och handlingsförlamningen har inte minst drabbat den svenska basindustrin.

Annons

Ovissheten kring vilka energislag som hör framtiden till har inte gynnat vare sig kampen mot klimatförändringarna eller den elberoende industrins konkurrenskraft – snarare tvärtom.

Med ambitiösa målsättningar till år 2020 och konkreta styrmedel för att också uppnå dessa mål utgör överenskommelsen sannolikt världens mest ambitiösa klimatpolitik. Samtidigt säkrar vi en god och stabil tillgång på el för vår basindustri, vilket är oerhört viktigt om vi vill fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Överenskommelsen innebär inte att Centerpartiet har ändrat grundinställning. Vi är fortsatt motståndare till kärnkraft som energislag i framtiden. Förhandlingarna har krävt kompromisser och förmågan att fokusera på det som förenar.

Centerpartiet har lyckats med att få till både en storsatsning på förnybar energi och starka begränsningar för kärnkraften. Därmed har politiken också kunnat vinna brett stöd bland energimarknadens aktörer, fackföreningar och näringsliv.

De rödgröna lovar å sin sida vitt och brett på energiområdet. Men faktum är att det fattas förslag på åtgärder för att täcka 90 procent av de mål de själva sätter upp. Hur de på kort tid ska kunna ersätta halva den svenska elproduktionen – vilket är vad kärnkraften motsvarar – är det endast de själva som vet.

Tyvärr tycks Socialdemokraterna numera dansa helt efter Miljöpartiets pipa. För inte ens den mest genomgröna socialdemokrat kan väl tycka att det är en bra idé att knäcka den svenska industrin genom att ensidigt stänga ned kärnkraften på ett sådant sätt att elförsörjningen hotas?

Centerpartiet fokuserar på gröna resultat i stället för bara grönt prat. I stället för ovisshet har vi infört en politik för trygg energiförsörjning, för miljön och för de svenska jobben i industrin. Det är vi stolta över.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons