Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartister: Snart möjligt med gårdsförsäljning av vin

Vi tycker att det är en självklarhet att de vinproducenter vi har i vårt land ska kunna sälja sitt vin direkt på gården. Det här är också något som jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) arbetat för att driva igenom i regeringen och nu fått gehör för.

Annons

Detta är ett mycket positivt steg. När vi i styrelsen för Sveriges Kommuner och landsting (SKL) yttrande oss över Alkohollagsutredningen sade Folkpartiet, Krist-demokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till gårdsförsäljning.

Det finns i dag en ökande medvetenhet bland konsumenter och intresse för olika produkters ursprung. Att kunna besöka en gård där man odlar bär och frukt som man förädlar till bland annat vin, och att på gården smaka på och/eller köpa med sig olika produkter är ett viktigt inslag i arbetet med att utveckla besöks-näringen, inte minst på landsbygden.

I dag har man möjlighet att provsmaka vinet om det finns serveringstillstånd. Snart kan man förhoppningsvis också köpa med sig vinet hem.

Den utredning regeringen nu tillsatt ska ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten utan att äventyra Systembolagets monopol och utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan.

Utredningen handlar nu om hur och inte längre om det skall vara tillåtet.

Äntligen säger vi!

Snart blir det tillåtet att köpa med en flaska hem av det vin du provat hos den lokale producenten.

Ja till gårdsförsäljning kommer att underlätta landsbygdsföretagens tillväxtmöjligheter och bidra till en utveckling av landsbygdsturismen.

kommunstyrelsens ordförande, Sala

Eva Nypelius

kommunstyrelsens ordförande, Gotland

Carola Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons