Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrallasarettets utbyggnad inte finansierad

Annons

Centrallasarettet i Västerås är över 40 år gammalt. Det är inget tvivel om att lasarettet behöver en rejäl upprustning, precis som det finns andra viktiga behov av investeringar i landstinget.

Vi i oppositionen i landstinget, Din hälsa vårt mål, är positiva till mycket i de planer som finns för lasarettet. Men när socialdemokraterna nu går fram med ett förslag om en stor utbyggnad av Centrallasarett sker det utan att man kan redovisa hur utbyggnaden ska finansieras. Därmed ser vi risken att det inte finns pengar till att genomföra den planerade utbyggnaden och samtidigt genomföra andra angelägna projekt inom landstinget.

Det som oroar oss är de nästan ofattbart stora kostnaderna för att genomföra projektet. Det talas om över två miljarder kronor i slutnota. Landstingets driftkostnader skulle öka med omkring 100 miljoner kronor om året.

För bara några år sedan var Landstinget Västmanland konkursmässigt. Även om vi för tillfället har plussiffror finns det ingen garanti för att detta varar. Den naturliga frågan till den socialistiska majoriteten i landstinget är vilka andra verksamheter som kommer att drabbas av nedskärningar för att finansiera bygget. Kommer det att bli ytterligare neddragningar i Fagersta och Sala? Eller ska bygget betalas genom att låg- och medelsinkomsttagare drabbas av en kraftig höjning av landstingsskatten?

Vi är många som minns hur det gick senast den socialistiska majoriteten skulle bygga om Centrallasarettet. Då slutade det med att ett par våningar stod inplastade.

Den 27 mars skall fullmäktige fatta beslut om generalplanen för Centrallasarettet. Inom oppositionen kräver vi att landstingsmajoriteten tar fram ett genomarbetat förslag för att visa hur detta jättelika projekt skall finansieras. Vi kommer också att kräva att det tas fram förslag på hur bygget kan genomföras i etapper, så att vi landstingspolitiker har en verklig möjlighet att prioritera och att stryka delar om det visar sig att pengarna inte räcker.

För oss är det självklart att kräva klara besked om vilka konsekvenser det får för vården i hela länet att lägga miljarder på nya byggnader vid Centrallasarettet. Först då är det möjligt att ta ett beslut som sätter hela länets och alla patienters bästa i centrum.

Magnus Edlund

Birgitta Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons