Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Karlsson (s): Alliansens familjepolitik är mycket märklig

Vi socialdemokrater vet att vårdnadsbidraget är ett gammalt förslag från kristdemokraterna. Nu är det dock Elisabeth Unells (m) förslag.

Annons

Den moderatstyrda majoriteten har lagt fram sitt förslag till budget för 2009. Förslaget innehåller finansiering av ett vårdnadsbidrag.

Unell vill införa ett vårdnadsbidrag. Varför är för mig obegripligt. Moderaterna som alltid pratar om arbetslinjen och att arbeta ska löna sig. Nu inför moderaterna i Västerås ett bidrag för att hålla småbarnsföräldrar från arbetsmarknaden.

Den moderatstyrda majoriteten presenterade för en tid sedan sin "nya" familjepolitik. Den inne-håller införandet av ett vårdnadsbidrag. För att kompensera detta ojämställda bidrag så inför de också en jämställdhetsbonus för att föräldraledigheten ska delas mer lika mellan föräldrarna, som plåster på såren.

De satsar också på att utveckla den pedagogiska stimulansen i förskolan samtidigt som de inför ett bidrag som kräver att barnen inte får vistas i förskolan. Mycket märkligt!

Kristdemokraterna talar om valfrihet men ett vårdnadsbidrag innebär ingen reell valfrihet utan gynnar i första hand familjer där mamman inte tidigare haft någon inkomst.

Folkpartiets Bengt-Åke Nilsson välkomnar vårdnadsbidraget och slår sig för bröstet när det gäller partiets insatser för att höja personaltätheten och min-ska barngruppernas storlek

i förskolan. Vidare säger han att de självfallet ska

bevaka så att inte barngrupperna blir större.

Bengt-Åke Nilsson får upp till bevis, för med det budgetförslag för 2009 som han står bakom, införs besparingar genom otillräcklig lönekompensation som uppenbart kommer att innebära sämre kvalitet i förskolan.

Det enda sättet för förskolorna att hantera urgröpt lönekompensation är minskad personaltäthet eller större barngrupper. Något annat realistiskt alternativ finns inte.

Majoritetens familjepolitik är inget annat än en urvattnad kompromiss som måste finansieras av alla skattebetalare.

Christer Karlsson

gruppledare i förskolenämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons