Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Karlsson (s): Den moderatledda majoriteten slösar bort västeråsarnas pengar

Kristdemokraterna har haft två hjärtefrågor som de drivit hårt både i den borgerliga regeringen och den moderatledda majoriteten i Västerås, avskaffandet av fastighetsskatten och införandet av ett vårdnadsbidrag.

Annons

Fastighetsskatten fick man som bekant inte gehör för och därför satsar man nu all sin kraft på att införa ett gammalmodigt vårdnadsbidrag som avskaffades för nästan 15 år sedan.

Kristdemokraterna vill att fler ska ha möjlighet att stanna hemma längre med sina barn. Det tycker vi socialdemokrater också är viktigt men vi vill istället bygga ut föräldraförsäkringen för då har alla möjlighet att stanna hemma lite längre med sina barn.

Vårdnadsbidraget på 3000 kronor innebär att de som redan planerat att stanna hemma får ett extra tillskott i kassan - de som redan har råd att vara hemma med sina barn. Varför ska västeråsarna betala ett sådant orättvist bidrag? Moderaterna går också helt ifrån sin linje om arbete istället för bidrag. Här inför moderaterna ett helt nytt bidrag som man får om man väljer att inte arbeta. Mycket märkligt!

Våra farhågor var från början att ett kostsamt vårdnadsbidrag skulle finansieras genom sänkt kvalitet i förskolan men intresset för vårdnadsbidraget hos dem som har sina barn i förskolan är svagt. Det visade en utredning som pedagogiska nämndernas stab genomfört. Varför inför man då ett bidrag som ingen vill ha?

Antagligen som Bengt-Åke Nilsson (fp) sade i en debatt i kommunfullmäktige, "i en allians måste man ge och ta". Det är västeråsarna som får betala notan. Samtidigt finns tecken på att barngrupperna i förskolan börjar öka.

Varför satsar inte majoriteten dessa pengar på fler förskolelärare och mindre barngrupper? Är de nöjda som det är? Vi socialdemokrater lade ett förslag om att de med låga inkomster skulle få en avgiftsfri förskola. Det skulle kosta 1,6 miljoner kronor. Det sade majoriteten blankt nej till för att det var alldeles för dyrt. Istället slänger den bort dubbelt så mycket pengar på ett bidrag till dem som inte behöver det. Vi väljer istället att satsa på dem som tjänar minst.

Den nya majoriteten med moderaterna i spetsen gör tvärtemot vad Robin Hood hade gjort och tar från de fattiga och ger till de rika.

Christer Karlsson

gruppledare i förskolenämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons