Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Brobeck: Osant och osakligt om Aroseken

Annons

Tomas Salzmanns debattinlägg den 12 november innehåller både sakfel och sådant som utelämnats för att få en rättvisande bild av Aroseken och den verksamhet som vi bedriver.

Aroseken vill därför i det följande förtydliga sakförhållandena:

Aroseken är en affärsdrivande koncern med ett antal bolag som ytterst ägs av Bostadstiftelsen Aroseken. Stiftelsens huvudmän (någon ägare finns inte för stiftelser) är Swedbank, ABB AB, Ica AB och Västerås Stad. Bostadsstiftelsen Aroseken är därför ett privat företag och inte kommunalt som felaktigt anförs på mer än ett ställe i inlägget.

Salzmann anför att Arosekens syfte skulle vara att skapa boende för medarbetare i tidigare Asea och Metallverken. Detta är felaktigt. Det framgår tydligt om man läser stadgarna att Aroseken har till syfte att gagna alla västeråsare.

Aroseken fastighetsmäklare startades 1986 och drevs under många år av Aroseken själv. Sedan några år tillbaka franchisas verksamheten av JKB Mäkleri AB, som också är ett privat företag.

Som vanligt när det gäller franchising innehåller franchisetagarens firmanamn ingen koppling till den verksamhet som franchisas. Så fungerar franchising i allmänhet och det är heller ingen skillnad om jämförelse görs med de som franchisar till exempel Fastighetsbyrån.

Aroseken är således ett privat företag som låter ett annat privat företag driva en verksamhet inom ramen för ett större varumärke.

Inte helt ovanligt i svenskt näringsliv.

Det är ju självklart att en bidragande orsak till att JKB Mäkleri AB franchisar Aroseken Fastighetsmäklare är att de får del av Arosekens goda renommé. Vi tror inte heller att franchisetagarna för Fastighetsbyrån resonerar på något annat sätt. Franchisegivarna Swedbank tror vi också ser stora

synergier i att ha en nära relation till en fastighetsmäklarverksamhet.

För kännedom har Aroseken inte haft någon nyproduktion sedan 2003. Så anförandet att Aroseken skulle ha fördelaktigare marktilldelning från Västerås stad än andra aktörer är inte sant.

Slutligen undrar vi varför Tomas Salzmann skrivit under sin partibeteckning (m) - som i moderat. Det hade varit ärligare att delge

VLT:s läsarere att han är kontorschef för Fastighetsbyrån här i Västerås.

Christian Brobeck

vd för Aroseken AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons