Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Schremser (v): Alliansens politik har misslyckats

När arbetslöshetssiffrorna vände ner under 2007 var alliansens företrädare snabbt framme och tog åt sig äran för detta. Det var, menade man, alliansens politik vi hade att tacka för de nya jobben.

Annons

Att tendensen med sjunkande arbetslösheten märkts redan under slutet av förra mandatperioden nämnde man förstås inte. Inte heller nämnde man att politiska förändringar av den typen alliansen genomförde oftast har en fördröjd effekt på 12-18 månader.

Nyligen presenterade Ams statistiken för mars månad. Tendensen är tydlig och pekar på en försvagning av arbetsmarknaden. Antalet nya jobb i mars 2008 var 63000 vilket var 21 000 färre än för ett år sedan - en minskning med 25 procent! Slutsatsen kan bara bli en; alliansens politik, med skattesänkningar för dem som har mest, försämringar i A-kassan och klappjakt på sjuka och arbetslösa, har misslyckats!

Detta är egentligen inget konstigt. Det är ju inte så att när den förmögne får ännu mer i plånboken så köper han ännu en ny bil, ännu en dyr bostadsrätt eller ännu en villa med sjötomt. Tvärtom så hamnar dessa pengar på ett - gärna utländskt - bankkonto. Däremot så leder försämringar för dem som har små marginaler; sjukskrivna, arbetslösa, studenter och låginkomsttagare, till att deras köpkraft märkbart försämras och att konjunkturen sakta men säkert vänder nedåt.

Frågan som man måste ställa sig är: när tar alliansen ansvar för detta? Om man är snabba att ta åt sig äran för påstådda framgångar bör man ju i konsekvensens namn även ta på sig ansvaret för misslyckandena. När får vi se Anders Borg och andra alliansföreträdare erkänna att den orättvisa fördelningspolitik man bedrivit är till skada för Sverige? Om de är oförmögna till detta hoppas jag att de som röstade på alliansen senast lägger sin röst på ett parti som står för en rättvis fördelningspolitik i valet 2010.

Christian Schremser

styrelseledamot, vänsterpartiet Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons