Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityhandlare: Vart är utvecklingen på väg?

Annons

Centrumhandeln i Västerås upplever många problem för närvarande. Här finns ett dominerande fastighetsbolag, Boultbee, och en handlarorganisation i city som går i deras ledband, Västerås Citysamverkan AB, som ägs av Västerås Cityförening (butikerna) och Föreningen Fastighetsägarna i Västerås City.

De båda föreningarna äger 50 procent var av bolaget. Sedan betalar medlemmarna en serviceavgift varje år till bolaget.

Vi ska dock komma ihåg att fastighetsägarnas intäkter kommer från oss handlare, vilket innebär att handlarna indirekt betalar för hela Citysamverkans existens.

Fastighetsägarföreningen domineras av Boultbee och dominerar också Citysamverkan. Som vd för Citysamverkan har Madeleine Ahlqvist suttit i fem år.

Boultbees agerande mot sina hyresgäster har diskuterats mycket i Västerås på senare år. Nu växer kritiken också stark i Stockholm och flera andra städer där bolaget under

fjolåret förvärvade flera fastigheter.

Vad som inte har kommit fram är att Citysamverkan med dess vd har varit marionetter till Boultbee, vars enda ambition är att maximera värdetillväxten, (hyreshöjningarna har inga gränser längre) för att sedan sälja vidare fastighetsbeståndet till andra aktörer. Det har aldrig varit tal om någon dialog med företagen och absolut inte någon god näringslivsmiljö i city.

Citysamverkans vd/cityledaren har tillsammans med Boultbee/Efm Facilities mer eller mindre förstört city och bidragit till att flera verksamheter har flyttat ut eller lagts ner.

Jag har med stöd av många kollegor försökt väcka opinion för att Citysamverkan och Cityföreningen skall vara demokratiska och agera som de fristående handlarorganisationer som de är tänkta att vara, men utan resultat. En grundläggande skyldighet är att kalla alla medlemmar till årsmötena.

Jag och flera av mina kollegor vill gärna att Citysamverkan via sin vd/cityledare redovisar för oss och för alla andra vad hon har åstadkommit under sina år som vd.

Vart är vi på väg? Hyreshöjningarna har inga gränser längre, handlarna är livrädda för vad som skall hända härnäst. I slutändan kommer konsumenterna att få betala för kalaset.

Nu väljer Madeleine Ahlqvist att lämna jobbet som cityledare. Jag läser i VLT den 14 december att hon har utnämnts till näringslivsutvecklare inom Etablering Västerås AB. Trots att hon lett ett bolag, till hälften ägt av oss handlare, har hon bidragit aktivt till att riva ner och driva bort våra kollegor från deras arbetsplatser. Med hjälp av rena annonssidor som vi handlare betalar har hon som cityledare under en lång tid vinklat sanningen och spridit falska budskap tillsammans med de ansvariga hos Boultbee för att allt ska se bra ut. Hon har försökt tysta ner våra protester, men sanningen kommer alltid fram.

Arbetsmetoden som Citysamverkan och Boultbee har kört med har vilselett de flesta. Inte minst är det småföretagen som

kommer i kläm när stora företag styr utvecklingen. Även om näringslivsutvecklaren är anställd av Etablering Västerås AB handlar det minst lika mycket om att ta vara på befintliga företag som att få hit nya.

Jag hoppas att Västerås Citysamverkan AB nu hittar en vd som på riktigt kan driva utvecklingen framåt och som inte styrs av en stark fastighetsägares intressen. Ska vi lyckas behålla ett levande centrum krävs det att handeln får utrymme att växa och inte trycks ner av sitt eget samverkansbolag och fastighetsägare. Det som skett under senare år är att många enskilda handlare har slagit igen och rikstäckande kedjor i vissa fall tagit över.

Dessa kedjor finns snart på alla handelsplatser och vad har då Västerås City att erbjuda som inte finns på varje annan handelsplats?

Vi måste få ett centrum där handlarna kan rikta in sig på att utveckla och inte lägga all sin kraft på att kämpa mot en fastighetsägare och centrumorganisation som går i deras fotspår.

Raffe Lanouar

cityhandlare sedan 22 år tillbaka

aktiv inom Svensk handel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons