Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Budgetsanering är bättre än att öka statsskulden

Annons

Regeringen anser att skattetrycket är alltför högt i Sverige. Det hämmar tillväxten och välståndet. Därför kommer man i nästa års budget att ytterligare sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Som ekonom kan man bara helhjärtat stödja detta förslag! Socialdemokratin har under alla sina många år, som statsbärande parti, systematiskt missbrukat den fiskala makten och gjort skattehöjningar till en självklarhet i sina politiska program. Detta har visat sig vara förödande för landet.

Varenda ansvarsfull politiker borde nu inse detta och stödja regeringens förslag fullt ut. Det är i stället metoderna för att åstadkomma dessa nödvändiga skattesänkningar som borde diskuteras.

När man sänker kostnaderna inom industrin gör man det genom rationaliseringar och genom att se över verksamheten.

Man åstadkom under de senaste årtiondena inom näringslivet produktivitetshöjningar, som i storleksordning var i paritet med den effektivisering som man uppnådde under 1960-talet. Detta kunde ske genom bland annat full utnyttjning av IT-teknologin

i produktionen och inom affärslivet.

Genom regeringens förslag att låna till skattesänkningar gör man det väldigt lätt för oppositionen att kritisera denna viktiga åtgärd.

Spåren ifrån USA och andra länder som sänkt skatterna med lånade pengar förskräcker.

Bushadministrationens oansvariga ekonomiska politik har lett till att stadsskulden i USA har ökat till nästan 100 procent av BNP. (13,9 biljoner dollar). Endast Italien har en värre skuldsättning, nämligen 110 procent av BNP!

Det finns otroliga rationaliseringsvinster att göra i den allmänna sektorn och det finns massor av verksamheter som borde ses över och ifrågasättas.

Lägg all krut i effektiviseringar och budgetsanering för att sänka skatter i stället för att öka statsskulden!

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons